Geheime boodschappen versturen via YouTube

‘Steganografie is het verbergen van informatie in onschuldig ogende objecten en is onderdeel van cryptografie. Steganos betekent in het oud-Grieks verborgen, en graffein schrijven.’ Dit lezen we op Wikipedia over het begrip steganografie. In het huidige digitale tijdperk worden geheime boodschappen uiteraard voornamelijk in digitale bestanden verwerkt. Zoals in audio en in video die via internet worden verspreid.

Microdots

Het verstoppen van geheime boodschappen gebeurt natuurlijk al eeuwenlang. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten Duitse spionnen microdots om informatie op een simpele punt gezet met een typemachine te laten lijken. Nog verder terug in de oudheid werden slaven kaalgeschoren en daarna op hun hoofd getatoeëerd. Wanneer het haar weer aangroeide, was de boodschap verborgen.

Houten tabletten met was

De oude Grieken schreven boodschappen op houten tabletten, die ze bedekten met een laag was waarin een andere, onschuldige boodschap werd gekerfd. En als kind hebben we allemaal wel ‘geheime boodschappen’ met citroensap op een vel papier geschreven. Om de boodschap zichtbaar te maken, moest je het papier voorzichtig boven een kaars houden.

Geheime boodschappen in video

Een andere methode is via video. Met een ogenschijnlijk onschuldig filmpje op YouTube kun je een geheime boodschap overseinen naar iemand die verstand heeft van LVDO-parameters. De verzendende ‘spion’ converteert een document naar video. De ontvangende ‘spion’ converteert de video weer naar een document.

Het voorbeeld op hackaday.com is van een filmpje vol ruis. Dat is een beetje jammer. Want hoewel je dan nog niet meteen weet wat de geheime boodschap is, je weet wel dat er ‘iets’ met het filmpje moet zijn. Zou deze methode niet veel gaver zijn als je je geheime boodschap in kattenfilmpjes kunt stoppen? (Echt, mensen moeten ophouden met het uploaden van filmpjes van hun fokking kat.)

Afbeeldingen

Met digitale technologie kunnen geheime boodschappen nog onzichtbaarder worden verwerkt. Bijvoorbeeld in een jpeg’je. Door afwijkingen in de RGB-waardes van kleurcodes te maken kun je informatie verwerken die door iemand die de code weet teruggehaald kan worden. Een methode hiervoor is bijvoorbeeld de Huffmancodering.

Geheime boodschappen in audio

Ook in audio is het op verschillende creatieve manieren mogelijk om boodschappen te verwerken, al dan niet bewust. Er zijn talloze voorbeelden van waarbij je een liedje sneller of juist langzamer (of achterstevoren) moet afspelen om een ‘boodschap’ te horen. Niet zelden worden de artiesten vervolgens van satanisme beschuldigd. Maar misschien ligt dat wel aan The Excorcist, waarvoor de makers van hetzelfde principe gebruikmaakten. En ik kan me van lang geleden ook radio-uitzendingen herinneren die je kon opnemen met een cassettebandje. Om die data vervolgens simpelweg in je MSX te laden – en tadaaaa! – je had er een spelletje of een handig progje bij.

Data opslaan op video

Overigens sloeg Rusland al in het midden van de jaren negentig geheime informatie op op VHS-videobanden. Ook de Commodore Amiga gebruikte een soortgelijk systeem om backups van je harde schijf op videoband te kunnen maken.

Wie weet wat er ondertussen allemaal nog meer voor geheims gebeurt. Ga je nu met andere ogen naar YouTube-filmpjes kijken?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .