Pinball is oldschool en gaaf. Bovendien is het retro en awesome. En een toffe pinballmachine, die maak je natuurlijk zelf. En daarbij kun je ook –net als de rest van de wereld- het moderne tijdperk omarmen. Met een digitale flipperkast bespaar je tijd en het geeft je ook nog veel meer speelmogelijkheden!

Sommige mensen maken toch liever een oldschool, analoge pinballmachine. Zoals de Amerikaan Benjamin Heckendorn. Hij maakte zijn eigen “Bill Paxton Pinball”, als ode aan de acteur uit de serie Big Love. Nee, wij snappen ook niet waarom.

 

Het ontwerp van Benjamin Heckendorn’s Bill Paxton-pinballmachine

Allemaal leuk en aardig, maar met een paar dagen klussen ben je er niet. Heckendorn deed meerdere jaren over zijn pinballmachine (niet onafgebroken, maar toch) en had bovendien veel verschillende klusvaardigheden nodig om alles voor elkaar te krijgen. Een kleine greep van wat hij moest doen: de kast bouwen, bedrading aanleggen, muziek en geluidjes maken, software programmeren, een display maken en idiote foto’s van zichzelf publiceren.

Ga digitaal

Een tof project is het zeker, maar het kan ook een stuk simpeler met digitale pinball. Voor degenen die nu hun oude Dos-diskettes van zolder halen om eens even te gaan flipperen met twee shift-toetsen: nee, dat bedoelen we hier niet. We hebben het hier over de Pintendo, een apparaat dat op het eerste oog veel weg heeft van een klassieke flipperkast, maar stiekem gewoon een hele slimme pc-setup is.

http://www.youtube.com/watch?v=aX2ik8TjjB0

De Pintendo draait gewoon op een huis- tuin- en keukencomputer, liefst met 2 GB RAM en een goede grafische kaart. Het speelveld bestaat uit een LCD-monitor (37” komt het dichtst in de buurt bij een echte pinballmachine, maar als je wilt besparen kan het natuurlijk altijd kleiner) en een tweede monitor van ongeveer 15” dient als kopruit.

Zijknoppen en speelvelden

In combinatie met een zelfgebouwde kast en een keyboard encoder kun je vervolgens de karakteristieke zijknoppen maken, voor de echte speelervaring. In combinatie met twee handige stukjes software, Visual Pinball als emulator en Hyperpin voor het front end-gedeelte, heb je nu honderden tafels in één. Het hele forum van Hyperpin staat vol met door gebruikers zelfgemaakte pinballspellen, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Da’s nog eens waar voor je geld (en moeite)!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!