filmen-vanuit-de-lucht-met-ardillos-diy-cameracopter

Onlangs was het nog in het nieuws: per 1 juni is het legaal om zonder toestemming of vergunning foto’s en video’s te maken vanuit de lucht. Nu kan iedereen dus met zijn eigen quadrocopter de lucht in om mooie beelden te schieten. Maar waarom een dure drone met camera kopen, als je met een bestaande RC-heli ook zelf zo’n ding kan maken? Mancaver Ardillo van hackerspace Randomdata in Utrecht laat ons precies zien hoe dat moet.

“Tegenwoordig zit Big Brother je overal te bekijken met onbemande vliegtuigjes, dus daarom vond ik het tijd om er zelf ook eens eentje te maken. Ik had al een Microcopter van Reely, die ik in het verleden eens bij Conrad had gekocht. Een klein video-opnameapparaatje had ik ook al, dus ik wilde die twee graag combineren.

Specs quadrocopter

Reely is het huismerk van Conrad en de MC150 is een erg kleine variant. Hij heeft de normale 4 assen en wordt geleverd met een 433MHz controller. De kleine 2S LiPo batterij heeft 7.4V en 350mA. De Reely MC120 laat zich gemakkelijk besturen: er zit een knop op de onderkant van het vliegtuig waarmee je de gevoeligheid van het ding kunt aanpassen. Een LED geeft aan op welk niveau je zit: groen voor beginner, oranje voor gevorderde en rood voor pro.

filmen-vanuit-de-lucht-met-ardillos-diy-cameracopter

Specs camera

De camera die ik gebruik heb ik gekocht bij HobbyKing en is geschikt om te monteren onder de vleugel van een RC-vliegtuig. De LiPo-batterij (3.7V, 850mAh) is goed voor ongeveer 3 uur aan video-opnames en kan ook foto’s maken. De onboard-microfoon neemt de geluiden goed op: in dit geval zijn dat vooral de propellers die door de lucht draaien.

filmen-vanuit-de-lucht-met-ardillos-diy-cameracopter

Bouwen

Omdat ik bij de knoppen van de camera wil kunnen en de filmpjes niet ondersteboven opgenomen wil hebben, is de meest geschikte plaats voor de camera bovenop het voertuig. Daarvoor heb ik de cover verwijderd en wat schuim bovenop het PCB geplaatst, om kortsluiting tegen te gaan. De camera heeft een kleine motor die door middel van trilling feedback geeft als je op een knop drukt. Die heb ik hier niet nodig, dus die heb ik verwijderd. Ik heb ook de originele batterij verwijderd, want anders wordt het geheel te zwaar om de lucht in te gaan. De camera heeft slechts de helft van de stroom nodig die de 2S-batterij van de quadrocopter levert, dus ik heb hem op één cel aangesloten. Dat is een tijdelijke en niet zo professionele oplossing. De batterij van de quadrocopter heb ik onderaan het voertuig geplaatst met behulp van wat klittenband. De microfoon zit in het frame en steekt er onderaan een stukje uit.

http://www.youtube.com/watch?v=285Q9ZfFkr0

Verbeteringen

Al met al kostte dit project mij iets meer dan 100 euro. Het voertuig is erg gevoelig voor wind en het bereik van de controller valt wat tegen, maar voor zo’n klein project is het zeker acceptabel. In de tussentijd heb ik een nieuwe batterij gevonden die een langere vliegtijd geeft, maar daar kon de camera niet op aangesloten worden. Die heb ik dus weer zijn eigen batterij teruggegeven. Daardoor is nu het ontwerp nu wel een stuk zwaarder, waardoor het voertuig al zijn kracht nodig heeft om überhaupt de lucht in te komen.”

filmen-vanuit-de-lucht-met-ardillos-diy-cameracopter

Meer info: http://www.randomdata.nl/blogs/

Vind je dit een tof project? Klik dan op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je. De blog-het-zelver met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *