fietsend je smartphone opladen

Nederland fietsland heeft er weer een reden bij om op het ros te stappen. Niet dat we veel aansporing nodig hebben, want we zijn wereldwijd al een fietsend voorbeeld, maar kwaad kan het ook niet. Naast ‘lichaamsbeweging’, ‘goedkoper dan de auto’ en ‘geen parkeerproblemen’ kun je nu ook gaan fietsen…om je smartphone op te laden! Met een zelfgemaakte oplader natuurlijk.

Deze DIY smartphone fietsoplader van Sean Michael Ragan is niet de eerste waar we verslag van doen. Twee jaar geleden was het project van Tanzaniaan en uitvinder Bernard Kiwia al aan de beurt, met in zijn wiel een iets andere uitvoering door de Householdhacker, die er een prima howto bij gaf. Verschil met die van Ragan is dat je nu de smartphone al kunt aansluiten vóór vertrek, dus niet pas als je al een beetje vaart hebt. Lijkt een detail, maar pruts één keer met zo’n klein stekkertje terwijl er een vrachtwagen langs dendert en je weet wel beter.

Veilig voltage voor je phone

De crux van het project schuilt in het verlagen van het voltage dat de dynamo opwekt, naar de vijf volts waar je smartphone op werkt. De regel ‘meer is beter’ die opgaat voor veel andere zaken (we noemen geld en liefde) geldt niet voor energie. Een te hoge dosis kan in dit geval je telefoon naar de eeuwige jachtvelden sturen, met alle afkickverschijnselen van dien. Denk je eens in hoe het leven eruit ziet zonder dat je te pas en te onpas kunt twitteren, facebooken en appen. Dat moet je niet willen, vooral niet bij een project dat bedoelt is om je altijd en overal van een opgeladen smartphone te voorzien. Dus, hoe doe je dat?

dynamo

Zo simpel is het

Sean Michael Ragan legt op verschillende manieren uit hoe je te werk moet gaan. Je kunt zijn stappenplan volgen met uitleg en foto’s, of het filmpje kijken. Afgezien van de dynamo bestaat het circuit dat je gaat aanleggen uit een gelijkrichter, een condensator en een voltageregelaar. Verder heb je een behuizing nodig en wat kabels. Desgewenst werk je de oplader af met een handig zadeltasje om ‘m in op te bergen.

behuizing

100% van deur tot deur

Wat wederom ontbreekt bij deze fietsoplader is een indicatie van de laadtijd. Met een constante stroom van 5V gaat het theoretisch net zo snel als gewoon aan de stekker thuis, maar haal je een constante van 5V? Of pas als je bergafwaarts gaat? In de comments onder het project wordt er druk over gediscussieerd, dus we zijn benieuwd naar jouw bevindingen. Kom maar door!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .