EspLight: open source wifi LED-strip controller

Michiel blogde al eens eerder over één van zijn creaties, zijn pixelmatrix. Een project met LED-strips wilde hij via Wifi besturen. Aangezien dit niet mogelijk was, heeft hij zelf een LED-strip controller in elkaar geknutseld: EspLight.

Update 08-01-2016: Het project is klaar en de verkoop is gestart

“Ik wilde graag mijn analoge RGB-strips verbinden met het Internet of Things via wifi. Nou is dit niet standaard mogelijk dus heb ik daar zelf maar wat op bedacht: EspLight. Dit ESP-12 breakout-board is open source zodat je met je eigen firmware kan werken. Het prototype dat ik heb gemaakt moet ik nog een beetje tweaken. Ook is er nog geen firmware, maar aangezien deze PCB open source is, kun je uiteraard je eigen firmware gebruiken.

Kickstarter

Om mijn idee verder te realiseren ben ik een Kickstarter-project begonnen. Ik hoop 1.000 euro op te halen zodat ik met de volgende punten bezig kan:

  • Ondersteuning voor 5 en 12V Led-strips.
  • Ondersteuning voor bijna alle op de markt beschikbare LED-strips.
  • Een knop om de EspLight om te zetten naar Acces Point Mode. Op deze manier kan je er je smartphone of laptop mee verbinden.
  • Een knop om in programmeermodus te gaan.
  • Windows/Linux-software om de EspLight te programmeren.
  • Het geheel wil ik in een lasergesneden casing van multiplex wegwerken.
  • Verder wil ik een Android-app ontwikkelen om de PCB aan te sturen. De app die ik wil maken is afgeleid van dit project.

Mocht je dit een handig project vinden dan kun je mij steunen. Voor 35 euro heb je al een kant en klare EspLight.”

Update 08-01-2016

Na een tijdje van inactiviteit is het project nu helemaal klaar en ik heb al 50 kitjes verkocht in één maand.

Het brein van de EspLight zit aan de onderkant en bestaat uit een esp8266 microcontroller met ingebouwde wifi ontvanger/zender. Het project is volledig open-source en daarom kan iedereen die er verstand van heeft de firmware aanpassen aan hem of zijn wensen. Uiteraard is dit niet een must en kan hij ook door programmeerleken gebruikt worden.

Een aantal foto´s van de EspLight en de werking zijn hier te zien.
Voor de klanten is een soldeerhandleiding hier te vinden.
Vind je dit een gaaf project? Laat het Michiel weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY-project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET