ESD

Vind jij het ook zo ontzettend irritant als je een schok krijgt zodra je uit de auto bent gestapt en je portier dicht wilt doen? Of dat je een wollen trui aanhebt en daardoor steeds ‘stroom’ krijgt als je andere mensen of metalen voorwerpen aanraakt? Je schrikt je elke keer weer rot! Toch is het voor ons maar een klein ongemak vergeleken met de schade die een ESD (zo noemen we zo’n elektrische ontlading) aanricht wanneer je met elektronica werkt.

 Wikipedia geeft de volgende uitleg van een ESD (Electrostatic Discharge):

“Een vonk of elektrostatische ontlading (ook wel ESD genoemd) ontstaat als de elektrische spanning tussen twee punten hoger is dan de doorslagspanning van het medium dat zich tussen deze twee punten bevindt. Als er eenmaal doorslag van het medium is opgetreden gaat er een vrij grote, maar kortdurende elektrische stroom lopen.”

Funest voor componenten

Het probleem voor iedereen die met elektronica werkt, is dat een ESD bestaat uit een vrij grote elektrische stroom. Wij mensen kunnen wel tegen zo’n stroomstoot. De meeste componenten zijn daar echter niet tegen bestand. Je moet er toch niet aan denken: heb je na lang zwoegen en priegelen eindelijk alles op zijn plaats, gooit een ESD roet in het eten door je componenten om zeep te helpen!

ESD-veilige producten

Zelfs wanneer door ontlading beschadigde componenten niet direct uitvallen, kunnen ze later plotseling een defect veroorzaken. Hoge uitvalpercentages (kosten), veel ergernis en lastig te lokaliseren fouten zijn het gevolg. Gelukkig zijn er verschillende producten verkrijgbaar waarmee je ESD kunt voorkomen, zoals kleding, verpakkingen, polsbanden en schoenen. Er zijn zelfs ESD-veilige tafels, stoelen, trolleys en geaard soldeerapparatuur.

Meer over ESD en hoe ESD te voorkomen

ESD-training

ESD voorkomen bij computerreparaties

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!