Energiek project: je eigen nucleaire fusiereactor!

Wat doe jij zoal in je mancave? Beetje klussen hier en daar, af en toe eens werken aan een nieuw project? Eerlijk is eerlijk: we willen allemaal het liefst bezig zijn met dingen die zo mooi en stoer mogelijk zijn. Maar er is altijd baas boven baas. In dit geval is dat Mark Suppes uit Brooklyn, New York. Hij heeft een nucleaire fusiereactor gemaakt. Gewoon, omdat het kan.

Nee, deze man is geen Einstein, maar webdeveloper voor Gucci. Je hoeft dus geen briljante natuurkundige te zijn. In 2007 was er ook een jongen van 15 die het voor elkaar kreeg. En hier is nog een enthousiasteling. Zij zijn 3 van de 37 mensen op de hele wereld die zo’n zelfgemaakte fusiereactor in elkaar hebben gezet.

Zo werkt het fusieproces

1. Vacuümpompen zuigen de lucht uit de centrale kamer, zodat er een vrijwel totaal vacuüm ontstaat.
2. De kamer wordt gevuld met deuteriumgas en er wordt ongeveer 30.000 Volt aan elektriciteit doorheen gejaagd. Negatief geladen staaldraden trekken de positieve deeltjes aan, waardoor ze tegen elkaar botsen.
3. Botsende deeltjes fuseren tot Helium-3. Door de emissie van neutronen te meten, wordt het bewijs geleverd dat de fusie succesvol was.

Bekijk hier hoe de fusiereactor van Mark Suppes werkt:

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .