flessenpost2

Per ongeluk op de verzenden drukken. Het is iedereen wel eens overkomen met een mailtje, sms’je of whatsappje. Hoe gênant dat ook mag zijn, er is niets aan te doen. Tenzij je weer flessenpost gaat gebruiken. Ja, je leest het goed: flessenpost. In de luwte van de digitale revolutie heeft de flessenpost de afgelopen jaren een spectaculaire comeback voorbereid.

Officieel heet deze flessenpost 2.0 ‘text message in a bottle’. Het verschil met de retro manier van flessenposten is natuurlijk dat het om elektronische post gaat. Om ervoor te zorgen dat de ‘brief’ op alle zeven zeeën is te bereiken, is er gedacht aan Wi-Fi, bluetooth en computertjes met externe servers, maar uiteindelijk moesten deze grootmachten het afleggen tegen een obscuur apparaatje genaamd MediaTek (Arduino-compatibel!). Reden van opwinding? Verstuurde berichten kunnen op alle momenten worden aangepast. Zo kun je, als je bericht lang onderweg is het volgende bericht “Ik heb al je condooms lek gestoken” na pakweg negen maanden vervangen door: “Gefeliciteerd met je prachtige dochtertje!”

Aangeklaagd

De geruchten gaan dat de Amerikaanse Gerard Robson aan de basis staat van text message in a bottle. Deze chef beveiliging van het JFK-vliegveld in New York stuurde drie jaar geleden per ongeluk foto’s van zijn Willie Wonka naar collega’s én hoge pieten. Een van zijn collega’s had het vervolgens alleen nog maar over Robson’s Wonka. Robson ontsloeg de collega. Een van de hoge pieten ontsloeg Robson. De collega klaagde Robson aan vanwege onrechtmatig ontslag: voor zestig miljoen dollar. Only in America. Afijn, Robson, not amused, ging op zoek naar een manier om verzonden berichten aan te passen.

Flessenpost in weckpot

De text message in a bottle is overduidelijk gemodelleerd naar de klassieke flessenposten. Toch zijn er grondige veranderingen doorgevoerd. Het eerste verschil is dat Mediatek een nogal uit de kluiten gewassen apparaat is. De traditionele wijn- of melkfles is daarom vervangen door een weckpot. Verder uiteraard geen papier of inkt in de fles, maar wel een simkaartje, acculader, zonnepaneeltje en duct tape. Bekijk hier stapsgewijs de instructies om deel te nemen aan de revolutie die flessenpost 2.0 heet.

Fail!

Hoewel de text message in a bottle ideaal is voor mensen die van dag tot dag van mening veranderen, kan het sowieso geen kwaad om hier een mini-workshop brieven schrijven te geven. De eerste les: schrijf een duidelijke en tactisch superieure brief. De laatste les: als je op een onbewoond eiland zit, zijn alle berichten geoorloofd:

Postduif 2.0?

We mogen hier bij Mancave overigens graag romantisch doen over de onderwerpen waarover we schrijven. Deze blog vormt daar geen uitzondering op. Maar voordat iedereen flessen in zee gaat smijten: de vraag blijft altijd hoe lang flessenpost onderweg is. Vorig jaar dook de langst ronddobberende flessenpost eindelijk op. Hier zat een 109-jaar oude ansichtkaart in. Een betrouwbaar verzendmiddel is de flessenpost daarmee niet, elektronisch of niet – tenzij je een schroef en roer inbouwt. Bij Mancave kijken we daarom ook stieken al weer verder: wat zullen we eens gaan doen met al die werkloze postduiven?

P.S. The Police rules! (écht geen Rockroll, red.)

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *