Eindelijk is hij echt echt: het hoverboard!

Bijna iedereen kent ‘m wel: Marty McFly’s hoverboard uit Back to the Future II en III. En iedereen die ‘m kent heeft ongetwijfeld gewenst dat hij zo’n ding in z’n bezit had. Nou, die droom komt een beetje dichterbij, want Lexus is erin geslaagd om een echt hoverboard te maken! Wauw, respect. Lees snel verder en ontdek hoe ze het flikten.

 Het hoverboard, dat Lexus heel toepasselijk ‘Slide’ heeft genoemd, zweeft een aantal centimeters boven de grond. Het board bevat ‘high temperature super conductor blocks’ in zogeheten ‘cryostats’ (reservoirs met vloeibare stikstof). Deze cryostats koelen de superconductors af tot -197 ˚C. Dat alleen is natuurlijk niet genoeg om het board te laten zweven; je hebt ook supermagneten nodig. Heel veel supermagneten en wel in de grond. Wanneer de superconductors hun bedrijfstemperatuur bereiken, worden de magnetische flux stromen op hun plaats gezet waardoor het board blijft zweven.

Ontwikkelen en testen

We laten het klinken alsof het het gemakkelijkste klusje op aarde was, maar het ontwikkelen van het hoverboard was natuurlijk helemaal geen plakje cake. Na maar liefst 394 dagen ontwikkelen en testen waren het hoverboard én de baan helemaal klaar. Om het board goed te kunnen testen was er een speciale, supermagnetische baan nodig. Lexus bouwde er eentje in Barcelona en de Londense prof skateboarder Ross McGouran mocht het hoverboard op die speciale baan testen. Bekijk in de onderstaande YouTube-clip hoe hij het er van af brengt. Oké, we zijn jaloers. Stik jaloers.

Waar kun je ‘m kopen?

Na het zien van de clips wil je natuurlijk ook zo’n board. Helaas moeten we je op dit punt teleurstellen. Slide is nog niet te koop en hoogstwaarschijnlijk blijft het ook bij een prototype. We begrijpen het, dit nieuws komt hard aan. Aan de andere kant, als hij wél te koop was geweest dan was hij waarschijnlijk veel te duur geweest voor Jan-met-de-pet. Bovendien werkt het hoverboard alleen op de speciaal ontworpen baan in Barcelona. Nu hadden we het er best voor over gehad om elke vakantie naar Barcelona te gaan om op Slide een ritje te kunnen maken, maar echt praktisch is het niet. We troosten ons dus maar met nog een fantastische clip over het board.

 

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!