bluetooth-boombox-web

Aaah, de heerlijke jaren tachtig… Je kunt ze nog zo fout vinden als je er nu op terugkijkt, maar wat waren er veel geweldige uitvindingen en gadgets die ons hart destijds sneller deden kloppen. Je merkt ook dat veel mensen nog steeds met een soort romantische heimwee terugverlangen naar de eighties. Maar in plaats van met retro-cassettebandje-hoesjes voor je smartphone kun je nu ook’back to the eighties’ met een old school boombox die voorzien is van Bluetooth-functionaliteit!

We gaan ons niet eens bezighouden met de vraag waarom je niet gewoon een standaard kant-en-klare Bluetooth speaker koopt en in plaats daarvan gaat zitten puzzelen en denken over een zelfgemaakt project. Daniel (oftewel speedfox) wist wel wat hij liever zou doen. Hij bouwt gewoon lekker zijn eigen boombox. Via eBay tikte hij er eentje op de kop, maar jij hebt er misschien nog wel eentje op zolder liggen waarvan je altijd al wist dat je er op een dag nog iets mee zou doen. Die dag is nu aangebroken. Haal dat ding op en ga aan de slag.

boombox1

Dit heb je nodig:

  • 1 Bluetooth-module
  • 1 spanningsregelaar
  • 2 100uF electrolytische condensatoren
  • 2 1kOhm potentiometers
  • 2 10uF keramische condensatoren
  • 2 200ohm -> 8ohm signaalomvormers
  • 1 Prototyping PCB
  • Diverse draden en connectors

Zoals je waarschijnlijk al uitgerekend had, kost het je maar een schijntje om een Bluetooth-boombox te maken. Reden genoeg dus om het in ieder geval eens te proberen. Zeg nou zelf: dit is toch veel vetter dan zo’n ding uit de winkel?

De uitdaging voor dit project: het geluid

Het in elkaar zetten van de Bluetooth-module en het plaatsen van de hardware in de bestaande boombox was niet zo ingewikkeld. Het echte werk (en de onvermijdelijke problemen die je altijd tegenkomt bij zo’n project) kwam pas toen het geheel moest worden verbonden met de speakers die in het 28 jaar oude apparaat zitten. Dan was de bas weer te hoog of hij werd juist helemaal naar achteren gedrukt. Met een filter werd dit probleem uiteindelijk opgelost.

Er was dus even wat tweaken voor nodig, maar uiteindelijk is het gelukt. In de video hierboven wordt precies uitgelegd hoe het project is gebouwd en wat je ervoor nodig hebt. Het complete stappenplan inclusief schema’s voor het bouwen van een soortgelijke Bluetooth-boombox kun je vinden op het blog van speedfox.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .