efteling-attracties in miniatuur - fata-morgana

Rick van Riel is een held. Vooral voor modelbouwers. Maar eigenlijk kan iedereen hier alleen maar respect opbrengen voor de creaties van Rick. Als je de attracties van de Efteling zo perfect na kunt bouwen, verdien je een lintje.

Toen Rick 12 jaar(!) was, heeft hij een miniatuur van het Spookslot gemaakt. De afgelopen jaren heeft hij naast het Spookslot ook de Indische Waterlelies en de Fata Morgana tot in detail nagebouwd. Uiteraard verbeterde de kwaliteit van zijn bouwsels met de jaren en het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn laatst gebouwde creatie, de Fata Morgana, het mooist afgewerkt is van allemaal. Op het YouTube-account van Rick vind je filmpjes van alle miniaturen.

Hoe de Fata Morgana werd nagebouwd

Rick begon in juni 2008 aan zijn mega-miniatuurproject door de plattegrond van het gebouw in AutoCAD na te tekenen. Op basis van deze plattegrond bouwde hij een vaargoot van hout, die identiek was aan de vaarroute van de echte attractie. Hout bleek echter niet het juiste materiaal om mee te werken in dit geval, dus bedacht Rick een ‘droog’ systeem. Hij maakte alle 14 boten en onderstellen na. De onderstellen maakte hij eerst van hout, metaal en nylon, maar uiteindelijk van plexiglas, toen uit testen bleek dat dit het beste werkte. De bootjes worden voortgetrokken over rails op de bodem van de vaargoot door een kabel. Om te voorkomen dat de bootjes van de rails af raken, plaatste Rick op sommige plaatsen hulpstukken. Op internet vond hij een geschikte motor die de bootjes kan aandrijven via een fietsketting. Een kettingspanner voorkomt dat de ketting van de tandwielen af loopt.

Perfecte details

Voor het gebouw van de Fata Morgana gebruikte Rick vooral MDF van 4 tot 22 mm dik. In januari 2009 begon hij hiermee op de zelfde manier als bij de vaargoot: met de plattegrond in AutoCAD als uitgangspunt. De minaretten, de Oosterse bouwstijl, de minuscule details; alles bouwde hij perfect na op schaal. Alle elementen bestaan uit losse delen, zodat het geheel gemakkelijk te verplaatsen is. Het meeste werk zit in het maken van de decors. Deze zijn namelijk zeer gedetailleerd en talrijk. De bewegingen in de decors worden, net als in De Efteling, aangedreven door nokkenschijven. In dit geval geven remkabels van een fiets de bewegingen door. Alles wordt door een PLC aangestuurd. De ruwbouwmuren bekleedt Rick met gips, waarvan hij ook de rotsen maakt. Hij gebruikt LEDs om de Fata Morgana te voorzien van een sprookjesachtig licht. Zelfs aan mist heeft Rick gedacht. Hiervoor gebruikt hij geen rookmachine maar een watervernevelaar in een klein tankje. De mist die in dat tankje ontstaat wordt via een ventilator door slangen naar de decors geblazen.

We zouden je graag het eindresultaat van de Fata Morgana laten zien, maar helaas is hij nog niet af. Het resultaat tot nu toe kun je hier zien:

Als je dit allemaal kunt en hier zo veel tijd, geld, moeite en energie in steekt, dan ben je wat ons betreft een held!

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET