klittenband-pak

We hebben klittenband bijna allemaal leren kennen als gemakkelijke sluiting voor onze schoenen. Toen we nog niet zelf onze veters konden strikken (of er gewoon te lui voor waren) was het maar wat makkelijk. Maar klittenband als vervanging van veters, knopen of ritsen is maar één toepassing. We staan er nauwelijks nog bij stil hoe geniaal de uitvinding is. Dit artikel is een ode aan klittenband en zijn uitvinder George de Mestral.

In een oorlog heb je er niks aan, maar soms komen er toch mooie dingen uit Zwitserland. Zoals koekoeksklokken (o, dat schijnt trouwens helemaal geen Zwitserse vinding te zijn), chocolade, overprijsde horloges en ook: klittenband (of klitteband in de witte spelling). In 1941 keert George terug van z’n dagelijkse wandelingetje met z’n hond en hij verbaast zich erover hoe moeilijk hij de klitten uit de vacht van het arme beest krijgt. De schaar moet eraan te pas komen, maar daarmee is wel een idee in het hoofd van de Zwitser ontsproten.

De firma Velcro

Hij denkt er nog zo’n 3.500 wandelingetjes over na en dan is het 1951 en patenteert de nieuwbakken uitvinder zijn geniale sluitingssysteem. Hij noemt het ‘Velcro’, een samentrekking van de Franse woorden velours (fluweel) en crochet (haakje). In onder meer Engeland en Frankrijk staat de uitvinding tot op de dag van vandaag bekend bij haar merknaam Velcro. In Nederland kennen we het spul als klittenband.

Duizenden mogelijkheden

Het heeft vele toepassingsmogelijkheden, niet alleen in de kledingindustrie, maar ook in de auto-industrie, in de bouw ( voor het ophangen van gereedschap, blussers en verbanddozen en het bundelen van kabelbomen) en bij toneelgezelschappen, die zich snel moeten kunnen omkleden. Er wordt nog onderzoek gedaan naar ‘stil’ klittenband, waarvoor vooral defensie belangstelling heeft. Het scheurende geluid bij het openmaken van kleding is voor militairen een nadeel, maar helpt gewone burgers juist doordat het potentiële zakkenrollers afschrikt.

Maar naast al dat praktische gebruik, kun je ook veel plezier beleven met klittenband. Zoals de komiek Sacha Baron Cohen doet met zijn impersonificatie van de Oostenrijkse modekoning Brüno, die in zijn (overigens zeer onpraktische) klittenbandpak modeshows verstoort.

In onderstaand filmpje toont een piepjonge David Letterman al in het begin van de jaren tachtig de mogelijkheden van het dan opkomende klittenband.

De in elkaar hakende lusjes en haakjes zijn ook voer voor grapjassen:

Deze cabaratiers tonen de voordelen van een leven in ‘Velcro World’:

http://www.youtube.com/watch?v=JlBclnRRDYY

En met een klittenbandpak aan gaat dit wél goed:

Je ziet het zelf. Klittenband heeft de wereld veranderd. Met dank aan de uitvinder George de Mestral.

Dit artikel is een ode aan klittenband en zijn uitvinder George de Mestral.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!