Echte mannen brouwen hun biertje zelf

Update 28-07-2011: Vandaag koppen de kranten en nieuwssites met de aanklacht die bierbrouwer Heineken indient tegen Olm. Die laatste dacht “Zo’n Heineken-biertje brouw je toch zelf? ” en vulde lege Heineken-vaten met hun eigen brouwsel. Speciaal voor iedereen die ook graag zijn favoriete biertje nabrouwt, halen we dit heerlijk heldere artikel uit het Mancave-archief nog even naar boven.

Het is vrijdagavond. Na een lange week hard werken staat eindelijk je welverdiende weekend voor de deur. Wat je nu even niet kunt gebruiken, is gezeur aan je hoofd. Onder het gemompel dat je ‘nog even wat werk moet doen’, trek je je terug in je mancave. Tv en surroundset aan, afstandsbediening bij de hand, een zak chips uit de geheime la… en een lekker flesje koel bier natuurlijk! Maar dan blijkt je persoonlijke bierkoelkast ineens leeg te zijn! En zo ben je dan toch weer hopeloos overgeleverd aan de supermarkt, je vrouw, de avondwinkel of een gulle buurman…

Een beetje man heeft z’n schaapjes op het droge. Hij brouwt z’n eigen bier. Niet meer in de rij voor de kassa. Geen verwijten meer in de trant van ‘haal je nu alweer bier?’. Geen afhankelijkheid meer van anderen.

Het lijkt een hele klus, je eigen bier brouwen. Te veel gevraagd, eigenlijk. Maar als je er eenmaal induikt, wordt het al snel een hobby die je niet meer loslaat. Door te variëren met de belangrijkste ingrediënten mout, gist en hop creëer je je eigen smaak en je eigen sterkte. Met eenvoudige middelen kun je al snel een heel lekker eigen biertje brouwen. En wat drinkt nu lekkerder dan een biertje dat je zelf hebt gemaakt? Nu nog even een barbecue erbij voor een mooi geroosterd stukje vlees en zelf de grootste metroseksueel voelt zich weer helemaal man!

Bierbrouwen voor beginners

Oké. Je wilt een biertje gaan brouwen. Maar waar moet je dan beginnen? En kost het niet heel veel geld om de benodigde apparatuur te kopen? Nou nee, dat valt best mee. Voor nog geen honderd euro koop je al je eigen microbierbrouwerij. Je hebt dan alles in huis om meteen voor zo’n 60 flesjes bier te gaan maken. Is je bier op? Dan kun je later voor zo’n 15 euro gewoon weer nieuwe ingrediënten kopen.

Een paar goede spullen zijn wel handig om erbij te hebben. Zo koop je heel gemakkelijk een HACCP-thermometer, een zuurstofmeter en een pH-meter.

Nederlands Kampioen Bierbrouwen

Dat zelfbrouwen stijgt aan populariteit, zie je wel aan het aantal clubs en aan de wedstrijden die georganiseerd worden. Op 5 juni 2010 werd in Amersfoort het Open Nederlands Kampioenschap amateur bierbrouwen georganiseerd. Voor de 26ste keer alweer. Op het sfeervolle stadsstrand Zandfoort aan de Eem vloeide het goudgele nat rijkelijk. Ondertussen werd er ook nog een winnaar amateurbrouwen uitgeroepen. Dit jaar won Caspar Kuik in de ‘vrije klasse’ met zijn smaakvolle Imperial Red Ale.

Bier-Blog heeft een aantal filmpjes met een sfeerimpressie en interviews op YouTube gezet.

Krijg je al trek in een lekker biertje? Kijk dan eens op www.hobbybrouwen.nl en wie weet krijg je de smaak echt te pakken!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *