De 3D-films vliegen ons dezer dagen om de oren. Leuk, maar het wachten is natuurlijk op de tijd van échte 3D-projecties die je ook zonder speciaal brilletje kunt zien. Science fiction? Of binnen een paar jaar mogelijk? De bouwers van ‘LED cubes’ ofwel kubussen van vele ledlampjes doen in ieder geval hun best.

Door ledjes in 3 dimensies met elkaar te verbinden, kun je ook beelden in 3 dimensies maken. Je hebt echter wel enorm veel leds nodig voor een vloeiend effect. Zelf een kleine kubus van 4 bij 4 ledjes vraagt al om 4 x 4 x 4 = 64 leds. Eigenlijk begint het pas bij een kubus van 8 bij 8. Deze dubbele grootte is veel mooier, maar heeft ook een schaduwkant: je zit al op 512 leds en dat is heel wat soldeerwerk, laat staan als je kubussen van 16 bij 16 of nog groter wilt gaan maken.

leds-led-cube

Halve kubus

Ene Brendan Vercoelen uit Nieuw-Zeeland vatte het plan op om zo’n monster van 16 bij 16 bij 16 te gaan maken, maar strandde uiteindelijk op 16 bij 16 bij 8. Een halve kubus dus. Nog steeds indrukwekkend en de andere helft kan er later nog worden bijgeplaatst, als hij voor nieuwe ledjes heeft gespaard. Hoewel die niet duur zijn, had hij er toch meer dan 4.000 nodig. Je vraagt je af of deze student naast het hanteren van de soldeerbout nog wel aan studeren toekwam. Op zijn eigen vind je een uitgebreid bouwverslag.

rgb_led_cube

Zo ziet zijn project met rode, groene en oranje leds eruit:

Hoe maak je nou zo’n kubus? Dat is niet zo heel moeilijk. Belangrijk is wel dat je de aandacht er goed bij houdt en let op de polariteit van je leds. Het zal je maar gebeuren dat je er eentje verkeerd om plaatst…

Telwerk

Natuurlijk heb je leds nodig, maar ook een microcontroller nodig om alles aan te sturen. Voor 512 leds zou een aansturing met 512 uitgangen ideaal zijn, maar dat red je niet met de gewone modellen. Een oplossing is om te denken in vlakken en dan vlak voor vlak te activeren. Om zo figuren te projecteren, moet je de leds laten knipperen. Als je dat snel genoeg achter elkaar doet, lijken ze permanent te branden. Hoe je een en ander precies aansluit, lees je gemakkelijk in het Nederlands op de website van Joris Achten. Hij maakte een rode kubus van 8 bij 8 bij 8, waarin hij verschillende beelden projecteert.

Je ziet zijn bouwsel hier in actie:

Op Joris’ website vind je ook een handig programmaatje dat je helpt bij het uittellen van de 3D-beelden. Een telfoutje is immers snel gemaakt. De software werkt trouwens alleen voor Joris’ ontwerp van de kubus.

Tot slot een video van een echt grote ledkubus van 32 bij 32 bij 32!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!