Dutch Pinball Open 2014: oud en nieuw gecombineerd

Na vorig jaar is het Dutch Pinball Open evenement mijn nieuwe verslaving geworden. Een dag lang flipperen zonder bij elke kast stil te staan en te denken “is deze het waard om mijn muntje in te stoppen, of toch maar naar die andere kast?” Geen losse munten; niet hoeven te wikken en wegen; lekker onbeperkt pinballen. En dit jaar was er een extra reden om naar Drunen af te reizen: The Big Lebowski, een nieuwe flipperkast van Nederlandse bodem.

We arriveerden dan ook ruim op tijd op het pinball evenement. Zeker gezien de ervaring van vorig jaar moest er natuurlijk eerst flink op de geliefde kasten van vroeger gespeeld worden. De seminars en al het nieuws kwamen later wel. Gelukkig waren favorieten Twilight Zone, Addams Family en Tales From The Crypt er ook weer… Let’s play. Om één of andere reden was de Addams Family weer helemaal hip, de kast was constant bezet. En als ik ergens een hekel aan heb, is het wachten… Dan eerst de vele andere kasten maar en later deze.

Addams Family

Helaas bleek de all-time favourite kast daarna een cruel mistress te zijn… Toen het me eindelijk lukte om de eerste bal te schieten op de Addams Family ging de kast kaduuk. Bal in het moeras en dat was het… Pleite. Aaaarrrrggghhh. Gelukkig werd het ook weer gefixt. Alleen bleef de kast dit incident waarschijnlijk onthouden want ik heb daarna nog nooit zoveel ballen dwars door het midden zien gaan of uiterst rechts/links zien verdwijnen.

Er is voldoende keuze op het Dutch Pinball Open dus niet zeuren. NEXT… Check de foto’s en video maar eens en zie wat wij allemaal gespeeld hebben (en jij dus gemist hebt). Tip: zet dit evenement in je agenda voor 2015, want er is niets toffers dan onbeperkt flipperen. Waarom is dit eigenlijk nog niet als commercieel concept uitgerold: speelhal 2.0? (#idee).

https://www.youtube.com/watch?v=DuzPl8MdPSY

Made in Holland

Tussen al het gespeel door werd er heel wat gekwijld bij de twee Big Lebowski-kasten van Dutch Pinball. Twee van die gloednieuwe Nederlandse kasten stonden er. Twee! En beiden speelbaar (more or less). Vette shit. Tja, maar dat wachten hè… Niet mijn ding.

Tijdens de officiële presentatie vertelden de boys van Dutch Pinball over het project. Liefhebbers kennen het verhaal wel, dus voor anderen even de korte versie: vrienden wilden pinball-kast maken; onzin, neem een biertje; jaren later echt doen; okay prima; eerst als test Bride of Pinbot 2.0 (pimpen en herprogrammeren van bestaande kast); daarna The Big Lebowski: pinball made in Holland. De presentatie van de mannen was losjes en geïmproviseerd maar erg leuk. Over het proces van idee tot uitvoering werd uitgebreid verteld, met natuurlijk gelegenheid voor de liefhebbers om vragen te stellen. Hoe verliep het project? (“goed”) – Wat liep anders dan verwacht? (“de presentatie vandaag”) – Welk materiaal wordt gebruikt? (“zoveel mogelijk industry standard”) – Maakt de licentie de kast duurder? (“nee, alleen de marge lager”).

Big Lebowski

Mooi he…En die kast ook!

En dan de gameplay: hoe is die? Daarvoor schakelen we over naar de mancaver die wel het geduld had om te wachten…

Speelervaring The Big Lebowski

De kast is snel… De flippers reageren snel, dus je kunt de ballen makkelijk tegenhouden als ze een poging doen om door het midden te gaan. Het is even wennen hoe het spel precies gaat. Er is een bowlingbaan in het midden van de kast gemaakt. Je kijkt door een raampje naar beneden waar je een paar kleine kegels ziet. Als je dan mag bowlen (geen idee wat ik heb gedaan om dat voor elkaar te krijgen), moet je even zoeken hoe dat te bedienen is. Met de start button breng je de bal blijkbaar in het spel. Check. Het mooie is dat je ook echt de bowlingbaangeluiden hoort. De bal die rolt en de kegels die omvallen.

Er is ook een soort bovenetage aan de rechterkant. Hier kan je ook nog met een kleine flipper een spel spelen. Die kleine flipper stond echter niet helemaal goed afgesteld, waardoor de bal erachter viel en vast kwam te zitten. Oeps. Om te zorgen dat de kast niet op tilt sloeg, kwamen de monteurs meteen aangerend en werd de kast geopend om de bal uit zijn benarde positie te bevrijden.

Doordat je zo bezig bent met het spel heb je niet echt de tijd om naar het LCD-scherm voor je te kijken waar ook veel gebeurt. De muziek is echter heel tof!! De verschillende vette nummers (uit de film?) maken ook dat je wilt blijven spelen. Maar ja, die rij achter je… Tijd voor een ander om dit unieke Nederlandse fabricaat uit te proberen. Nu maar hopen dat het snel Q2 2015 is zodat de Dutch Pinball boys de kasten kunnen gaan uitleveren.

Foto’s Dutch Pinball Open 2014

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *