Doppler-peiler 2.0 (primeur)

Een tijdje geleden hebben we geblogd over de Radiokampweek, een week vol hobby-activiteiten met als rode draad radiotechniek, georganiseerd door de Vereniging van RadioZendAmateurs (VRZA). Onze aandacht ging vooral uit naar de Doppler-peiler, die de deelnemers daar zelf in elkaar zetten. Door de grote animo visten veel mensen achter het net, maar ook zij kunnen de Doppler-peiler nu zelf maken. Remon (PA1RUM), ontwerper van dit apparaat, legt je in deze blog ’t zelf-post precies uit hoe deze in elkaar zit, inclusief bouwschema en onderdelenlijst. Hiermee heeft Mancave de primeur! > Update 17-10-2014: bouwplan en hex files bijgewerkt >

Dit jaar was er ook weer een uitdagend bouwproject, wederom mogelijk gemaakt door onze vaste sponsors, waaronder Conrad Electronic (componenten en behuizing). Het project voor dit jaar was een Doppler-peiler met zeer goede technische eigenschappen en leuke extra opties. Voor de nieuwkomers zal ik eerst uitleggen wat je met een Doppler-peiler kunt doen, want dat zal niet voor iedereen duidelijk zijn.

Met een Doppler-peiler kun je door middel van het meten van fase- en looptijdverschillen de richting van een zendsignaal bepalen. Dat wordt gedaan met een aantal antennes die in een cirkel zijn opgesteld. Dat kunnen er 4, 8, 16 of zelfs meer zijn. In dit ontwerp houden we het, vanwege de complexiteit, op 4 stuks. Je hebt dus 4 antennes nodig voor dit project. Belangrijk is daarbij dat de antennes allemaal exact hetzelfde zijn. Ook dienen de kabels exact even lang te zijn i.v.m. de looptijdverschillen naar de peiler. Neem antennes die geschikt zijn voor de frequentie die je wilt gaan peilen, dat geeft de beste resultaten. Daarnaast heb je een ontvanger nodig waarmee je het te peilen signaal gaat ontvangen. De audiouitgang van de ontvanger wordt vervolgens aangesloten op de Doppler-peiler.

De peiler is getest van 50 tot 600 Mhz. Door deze breedbandigheid is hij niet alleen voor 2m te gebruiken, maar ook voor bijvoorbeeld 70cm. Naast de welbekende ‘kompasroos’, opgebouwd uit 32 led’s, is de peiler voorzien van een audiometer, zodat tijdens het rijden het audioniveau goed in de gaten gehouden kan worden. Tot slot is de peiler voorzien van een PC-aansluiting voor het koppelen van een laptop. Als optie kan er een GPS-ontvanger aangesloten worden waardoor naast peilrichting de positie en rijrichting ook bekend zijn. Door gebruik te maken van Google Earth kunnen zo de peilingen met vectoren op de kaart worden weergegeven. Meerdere van deze vectoren op de kaart geven zo de locatie van de zender aan. Voor deze extra optie is overigens geen internetverbinding noodzakelijk tijdens het peilen. Kaarten kunnen namelijk vooraf worden ‘gecached’ op de laptop.

switcher-aansluitingen

De schakeling is opgebouwd rond twee microprocessoren. De eerste processor is verantwoordelijk voor de feitelijke peiling en geeft de gepeilde data door naar de tweede processor. Deze zorgt voor de aansturing van de kompasroos en de communicatie met de PC voor het weergeven van de peiling in Google Earth. In de schakeling wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige filters met Maxim IC’s, HP PIN diodes en een ‘switching capacitor’-filter.

Veel plezier met dit project!
PA1RUM


Bouwplan

Download het bouwplan met onderdelenlijst (PDF)

Plaats alle Conrad-onderdelen in je winkelwagen
(in de onderdelenlijst zie je wat je nog meer nodig hebt)

Printplaatontwerpen, hex files etc.

Aan de hand van de printplaatontwerpen en de epoxide printplaat maak je ook deze zelf. Zie ook deze handige blogpost over printplaten maken. De ontwerpen en andere benodigdheden, zoals de hex files voor de microcontroller en het programma GoogleHunt, kan je hier downloaden (zip).

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET