DoCircuits: virtueel elektronicalab in je browser

Je leert pas echt iets als je het in de praktijk test, dat weet iedereen. Maar wat nu als je niet de juiste apparatuur hebt daarvoor? Elektronicahobbyisten kunnen zelfs dan nog volop experimenteren dankzij DoCircuits. Dit is een compleet elektronicalab in je browser. Ideaal!

Vaarwel vernieling

Allereerst willen we even een moment stilte inlassen voor iedereen die al eens een zelfgebouwde schakeling de vernieling in heeft geholpen. Al die tijd en moeite, al die dure apparatuur en componenten… en allemaal voor niets!

(stilte)

Goed, na regen komt zonneschijn. Ook op Mancave. Vandaar dat we jullie graag willen wijzen op DoCircuits, een online browserapplicatie om virtueel een schakeling te bouwen en te testen. Dat scheelt je heel wat werk en het kost je bovendien helemaal niets. Lang leve de geniale makers!

doorgebrand circuit
Foto: Simon Scott (flickr.com)

Zo werkt het

De bediening van de in-browser-software is heel simpel. De drie menuknoppen bovenaan heten Build, Run en Analyze, dus je weet al precies wat je daar kunt vinden. De componenten die aan de linkerkant staan, kun je heel eenvoudig slepen naar het grid door middel van drag-n-drop. Elke component kun je draaien of verwijderen door er met je rechtermuisknop op te klikken. Virtuele kabels trek je door van de ene op de andere node te klikken. De instellingen voor je schakeling kun je ook eenvoudig aanpassen. Vervolgens start je de simulatie en krijg je direct de uitkomsten van de analyse te zien. In grafiekjes natuurlijk, want dat vinden we leuk.

Voorbeeldschakelingen ter inspiratie

Dankzij DoCircuits kun je eindeloos oefenen en testen met je schakelingen. Zonder dat je er fysiek aan hoeft te knutselen en zonder dat je hiervoor zelf dure apparatuur of componenten hoeft aan te schaffen. Dat scheelt behoorlijk, want een oscilloscoop kost een aardige duit. En labvoedingen zijn al helemaal niet goedkoop. Deze online applicatie is dan ook een perfect hulpmiddel. Zo kun je er prima een schakeling mee ontwikkelen waarvan je wilt dat deze een bepaalde output heeft. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een voltmeter of oscilloscoop in de schakeling opnemen.

Als je nog niet zeker weet wat je er allemaal mee kunt, bekijk je eerst de verschillende voorbeeldschakelingen die de makers al hebben toegevoegd. Je komt dan al snel op ideeën voor je eigen schakelingen. Laat je inspireren…

Vooruit, aan de slag!

Ben je benieuwd geworden naar DoCircuits? Check dan deze introductievideo en ga daarna zelf aan de slag met de circuit editor!

http://www.youtube.com/watch?v=PUkruflEYbM

 

 

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!