Bestonden er in 1910 al DJ’s? Als je deze dubbele draaitafel ziet, zou je dat wel geloven. Wat je hier ziet is een Gaumont Chronophone, één van de weinige door luchtdruk aangedreven grammofoons. Werd deze gebruikt om vette beats te droppen, of had deze dubbele draaitafel een andere functie?

Waar werd de Gaumont Chronophone voor gebruikt? Hebben we hier de eerste DJ-setup ter wereld te pakken? The Museum of Retro Technology verwijst ons voor het antwoord naar de bioscoop anno 1910, waar films nog live van een soundtrack werden voorzien.

Timing is alles

Tegenwoordig kunnen we uren aan muziek kwijt op onze iPods en andere afspeelapparaten, maar begin vorige eeuw moest men het doen met een schamele 3 minuten speeltijd per 78-toerenplaat. En speelfilms waren natuurlijk al een stuk langer. De Gaumont Chronophone werd gebruikt om films te voorzien van een continue soundtrack. De technicus startte aan het begin van de film de eerste plaat in. Wanneer deze tegen het einde liep, stond hij stand-by om de volgende plaat precies op tijd aan te slingeren.

Hard he?

Waarom werden er dan niet gewoon twee grammofoons gebruikt? Het MRT verdenkt de Gaumont Chronophone ervan een primitieve vorm van crossfading aan boord te hebben. Dit zou het mogelijk hebben gemaakt om twee grammofoonplaten naadloos in elkaar over te laten gaan. Verder kon de Chronophone hard genoeg om een zaal met 4.000 man van de nodige decibellen te voorzien.

Wacht eens… crossfading, zaal met duizenden mensen… dus eigenlijk waren de bioscooptechnici van 1910 toch de allereerste DJ’s!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .