pantilt

Jangeox behoort inmiddels tot de vaste Blog ’t Zelvers hier op Mancave. Dit keer wilde hij iets leuks doen met servo’s en een Wii Nunchuk-controller. Het resultaat is een pan & tilt systeem dat gebruikt kan worden om welk fototoestel of welke videocamera dan ook vlotjes te bewegen met een Wii-controller.

“Ik had wel eens vaker Youtube-filmpjes gezien van een pan & tilt systeem waarmee je een kleine camera kan bewegen. Ook het feit dat je dat met een Wii Nunchuk-controller kan besturen die aan een Arduino hangt, was niet nieuw voor me. Maar ik wou graag een universele oplossing voor alles wat op een statief past. In de praktijk wou ik zowel mijn videocamera als mijn digitale spiegelreflexcamera besturen met servo’s.

pantilt

Let wel: die laatste werpt behoorlijk wat gewicht in de schaal, zeker als je weet dat zo’n toestel een arsenaal aan lenzen heeft. Een arsenaal heb ik niet in huis, maar het verschil tussen de kortste lens (voor macro-opnames) en de telelens is van dien aard dat je pan & tilt-systeem samen met je statief zou omvallen als het zwaartepunt niet verstelbaar is.

Het ontwerp

Ik kwam op de proppen met dit ontwerp en het beantwoordt aan alle behoeften: elk toestel dat op een statief past, past ook op het pan & tilt systeem. Je plaatst de constructie op je statief en bovenaan is er een glijder voorzien met een standaard schroefbevestiging waar de meeste fototoestellen en camera’s mee uitgerust zijn. Afhankelijk van het gewicht van de lens die je op je toestel plaatst, kan je het naar voor of achter verschuiven. Zo blijft het zwaartepunt netjes in het midden en zo kunnen de toch al best krachtige servo’s echt alle situaties aan.

Pantilt schema
Klik voor vergroting

Let wel, de keuze voor servo’s in de constructie beperkt de nauwkeurigheid en bijvoorbeeld een timelapsefilmpje maken met een panbeweging zit er wellicht niet in omdat je daar best een stappenmotor voor kiest. Nu was het maar om één ding te doen: is alles sterk en snel genoeg om het fototoestel met de grootste lens zo snel te laten bewegen dat het de Nunchukbeweging van je hand echt kan volgen. En ja , dat kan dus:

De servo’s op volle kracht

Meer info

Ik heb alle technische info verzameld op mijn blog, ook de Arduino sketch kan je downloaden. Ik kies er sinds een tijdje voor om dat in het Engels te documenteren. Ik wil graag vertaalwerk vermijden van de respons die ik krijg op Youtubefilmpjes. Meer info vind je op deze softwarepagina, voor info over de constructie en de elektronica kan je terecht op deze hardwarepagina.

Vind je dit een gaaf project? Laat het jangeox weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Heb jij ook een tof DIY project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .