diy co2 lasersnijder

Frezen is mooi werk. Zeker als je een goede bovenfrees of verticaalfrees hebt. Maar het kan nog mooier. Met een CO2-lasersnijder bijvoorbeeld. En je raadt natuurlijk al wat daar de overtreffende trap van is: zelf een CO2-lasersnijder maken!

De voordelen van lasersnijden

Met een frees kun je metaal, hout of kunststof bewerken. Maar met een DIY CO2-lasersnijder kun je ook met glas, keramiek, karton en zelfs textiel aan de slag! Zo’n laser snijdt lekker nauwkeurig en snel, precies zoals we het graag zien. Dat je er ook nog een grotere productie en hogere productiviteit mee realiseert dan met conventionele snijsystemen is helemaal mooi meegenomen. Een beetje bijbeunen als hobbyist door materialen te snijden of patronen te graveren is vanaf nu een fluitje van een cent!

Met een lasersnijder kun je materialen van verschillende afmetingen snijden of graveren. Het is een veilig proces, zonder dat er contact wordt gemaakt met het te snijden/graveren materiaal. Lekker een beetje op afstand met een laser erin porren, dat werk. En je snijdt jezelf dus ook niet zomaar in de vingers. Zeker niet als je een intelligente lasersnijder hebt met ingebouwde camera’s om referentiepunten te zoeken. Deze systemen sturen automatisch de positie van de laser. Zo weet je zeker dat de hoogste nauwkeurigheid gegarandeerd is. Vervormd, gedraaid of uitgezet materiaal: het maakt jou allemaal niet meer uit! Een druk op de knop en alles komt goed. Laserprinter, laserwaterpas, lasersnijder… logisch toch?

Tips om mee aan de slag te gaan

Steve Hobley vond het wel een vet idee om zelf een CO2-lasersnijder te bouwen. Dat vonden wij ook! Hij heeft vast en zeker het artikel op Wikipedia over lasersnijden gelezen, waarin het volgende gezegd wordt:

Binnen de wereld van bewerkingstechnieken spelen vooral twee typen lasers een rol:

De CO2-laser wordt gebruikt voor het zwaardere werk, zoals in de metaalindustrie. Van de industriële lasers in Europa is ca. 75% van dit type.

De Nd-YAG-laser kan een vermogen tot in de kilowatts opwekken, en is transporteerbaar over glasvezel.

Industriële laserkop (Foto: Metaveld BV)

Nou, dan ga je natuurlijk voor ‘het zwaardere werk’, moet Steve gedacht hebben! Jammer genoeg heeft hij geen compleet stappenplan opgeleverd, dus je moet zelf tussen de regels door lezen hoe hij het heeft gedaan. Toch heeft hij in deze video heel wat tips gegeven over de gebruikte materialen en de manier waarop hij ze heeft ingezet. Daar kun je vast wel iets mee. Eigenlijk is die video de uitgebreide uitleg waarmee je aan de slag kunt als je ook zoiets wilt maken. En uiteindelijk ziet het er dan zo uit:

Dat is toch cool spul, of niet? Dan kun je zelf nog bepalen of je Keltische kruisen wilt graveren in hout of dat je iets anders gaat doen, maar dat laten we graag aan jou over. Verras ons maar!

 

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!