telefoonlader

Succes verzekerd: een hartstikke simpel DIY project om je telefoon gratis op te laden tijdens het fietsen. Het mag een wonder heten dat de uitvinder geen Hollander is! (Er stond ‘gratis’ en ‘fietsen’ in de vorige zin).

De mobiele fietslader. Wat wil een tweewieler- en telefoonverslaafd volkje als wij nou nog meer? Bernard Kiwia uit Tanzania kwam op het idee en maakte er al veel mensen blij mee. In de stad waar hij woont vallen de elektriciteitscentrales regelmatig uit, waardoor duizenden mensen zonder stroom zitten. Bernard redeneerde: Als de stroom uitvalt moet je naar de andere kant van de stad om een stopcontact te vinden dat nog werkt. Waarom niet gewoon zelf je telefoon opladen als je toch aan het fietsen bent!

Howto van de Householdhacker

Kiwia is uitvinder van beroep. Hij bedacht al eerder een bike-powered waterpomp, windmolen en metaalzaag, onder andere. Zijn telefoonlader werd tentoongesteld op de Smithsonian Exhibition van de United Nations in New York. Het apparaatje heeft prima specs.

In het filmpje dat zijn werkgever (Global Cycle Solutions) op YouTube zette vertelt hij helaas niet hoe je zelf zo’n lader kunt maken. Gelukkig raakte de Householdhacker geïnspireerd om zijn eigen variant te maken (of had hij toevallig hetzelfde idee). En hij vertelt er wel bij hoe het moet:

  • Men neme een crank radio met usb-poort;
  • Schroef ‘em open en haal de speaker, verlichting, het zonnepaneel en de accu eruit (‘we don’t need that stuff’);
  • Haal het schakelbord en de generator eruit en knip zo nodig de kabels door waarmee ze aan andere onderdelen vast zitten. Dit zijn de enige onderdelen die je gaat gebruiken;
  • Het is de bedoeling om wrijving te veroorzaken tussen het fietswiel en de generator;
  • Bevestig de generator zo aan het frame, dat het wiel er vast tegenaan zit (bijvoorbeeld met een slangklem);
  • Tape het schakelbord ook aan je fiets, bij voorkeur met duct tape zodat de boel niet nat wordt in de regen;
  • Sluit het snoer van je telefoonlader aan op de usb poort;
  • Ga fietsen! Door de wrijving met het wiel gaat de generator draaien en stuurt 5 volt naar het schakelbord, die het doorstuurt naar de USB poort;
  • Maak een beetje vaart en sluit dan je telefoon aan op de lader;
  • Klaar ben je!

diy telefoonlader op de fiets

Fietsen tot je een ons weegt?

Het kan zijn dat je van hier naar Tanzania moet fietsen om je telefoon één streepje op te laden. Zowel Kiwia als de Householdhacker zwijgt in alle talen over het laadvermogen van hun uitvinding.

Ga jij een fietslader knutselen als kerstcadeau voor je kids (je mag best een mobiele telefoon, maar dan moet je hem wel zelf opladen)? Laat ons weten of het een beetje leuk werkt!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .