onderdelen soldeer dispenser

De échte doe-het-zelvert kén niet zonder een soldeerpastadispenser. Die heeft er dus ook al lang eentje staan. Nee? Dan kun je ‘m ook vrij eenvoudig en voordelig zelf maken.

Een soldeerpastadispenser is natuurlijk handig voor hobbyisten die dagelijks stapels met printplaten moeten solderen. Geen handmatig gepruts met spuiten, maar precies afgemeten hoeveelheden, daar waar ze moeten. Soldeerpastadispensers koop je gewoonlijk op eBay, maar je kunt er ook zelf een maken. Dat is niet zo moeilijk als het lijkt en als je in de markt bent voor zo’n apparaat, heb je de meeste onderdelen ervoor waarschijnlijk toch al in huis.

De belangrijkste ingrediënten

Een soldeerpastadispenser werkt met luchtdruk. Je hebt dus een compressor nodig. Dat is meteen het belangrijkste onderdeel. Heb je er nog geen staan, dan kun je een goedkope bemachtigen via de gebruikelijke (internet)kanalen.

Een ander onderdeel is het elektroventiel of magneetventiel. Hiervan heb je er 2 nodig. Daarnaast moet je natuurlijk ook injectiespuiten en naalden hebben (er worden complete kits verkocht op eBay) en iets om de ventielen mee te bedienen. Heb je misschien een ongebruikte Arduino liggen?

Hoe werkt de soldeerpastadispenser?

Heel eenvoudig. Je brengt luchtdruk aan op de injectiespuit (met een slang verbonden met de compressor). Je hebt ongeveer 2 bar aan luchtdruk nodig, wat je kunt regelen via de compressor. In het voorbeeld van het filmpje hieronder wordt een knop gebruikt, die bij indrukken druk op de spuit uitoefent. Wanneer je de knop loslaat, stopt ook de luchtdruk. De luchtcompressor wordt met standaardaansluitingen op de voorzijde van de doe-het-zelfdispenser aangesloten. Je hebt dus een stevige plastic bak nodig om alles in te verwerken.

Sparky’s Widgets, die ons op het idee van de soldeerpastadispenser heeft gebracht, laat in bovenstaand filmpje precies zien hoe het werkt. Je zult zien: met je eigen automatische soldeerdispenser gaat het snel en zonder knoeien. Veel makkelijker dan aanbrengen met de hand. Nadat alles klaar is, moet je de printplaat nog ‘afbakken’ in je oven. Hiervoor heeft Conrad een handige ‘reflow-kit‘.

in de oven bakken

Ben jij ook aan het bakken geslagen? show het dan aan onze redactie!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *