Solar_Lamp

Er zijn steeds meer DIY projecten die ons leven gemakkelijker maken, en wat ons betreft: applaus. Maar soms is het leuk om iets te maken, gewoon omdat het mooi is. Zoals deze planetenlamp van maker Matlek. Een zelf ontworpen kerstcadeau voor zijn ouders, ‘omdat ze zo graag naar de ruimte kijken’ (beetje mushy). Maar zeker weten dat jij ook iemand kent die je hier heel blij mee maakt!

Dit is geen super simpel project, want Matlek is duidelijk handig met elektronica en gereedschap. Maar dankzij zijn uitstekende instructable – inclusief filmpje – kun je je hier ook met minder ervaring gerust aan wagen. Benodigdheden: de juiste gereedschappen, goede materialen en de tijd om er relaxed aan te werken. Start het filmpje ter inspiratie, want zowel het muziekje als de montage is heel snel.

Boodschappenlijst

De marktprijzen voor een beetje leuke lamp zijn nog best schrikken. Voor een designobject ben je al snel honderden euro’s verder. Dat maakt de planetenlamp van Matlek een voordelig alternatief, zelfs als je een ruim budget aanhoudt voor goede materialen. Om je een idee te geven van het boodschappenlijstje:

  • Transparante kerstballen in verschillende maten, om de zon, maan, aarde, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Venus, Mercurius en Mars te maken.
  • Transparante tape (licht doorlatend) en watten, om het hobbelige oppervlak na te bootsen.
  • PVC buizen, fittingen, lijm en zwarte verf (+ een coating), om de behuizing van de lamp mee te maken.
  • Een energievoorziening om de LED’s aan te sturen – Matlek gebruikt een oude printeradapter van 32V en 1560mA.
  • Witte LED’s en weerstandjes.
  • Gekleurd transparant papier om de planeten de juiste kleur te geven.
  • USB kabels met een lengte van drie meter.
  • Een plastic doos, als behuizing voor het bediening van de LED’s + de schakelaars (aan/uit) zelf.
  • Foto’s van de planeten om bij elk lichtknopje te plakken, zodat je weet met welke schakelaar je welke planeet bedient.

Heb je dit allemaal klaar staan? Haal dan zaag, soldeerbout, boor, kwast en nijptang tevoorschijn en je kunt aan de slag.

Niet réte origineel

Als je op zoek bent naar een lamp-idee is het natuurlijk geen giant leap naar het heelal, de sterren en de maan. Er zijn dan ook genoeg alternatieven te vinden. Van ingewikkeld naar heel simpel, check zelf maar:

Verliefd/verloofd/getrouwd? Je vrouw kan ook meedoen:

En wil je de kinderen een middagje bezig houden, dan is deze goed te doen:

Zo, geen lichtgebrek of winterdips meer bij jou thuis!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *