DIY-horloge: lees de tijd af op een rubberband

Blog ’t zelver Paultje heeft opnieuw een heel bijzonder horloge gebouwd. Je leest de tijd af op op een rubberband, die wordt aangedreven door verschillende tandwieltjes. En al die techniek is lekker zichtbaar als je hem draagt. Een uniek horloge voor echte mancavers dus! Hieronder zijn verslag.

Werking

“Ik heb een time piece gemaakt die af te lezen is op twee rubberen banden. De één geeft de uren aan en de ander de minuten. Ze lopen in tegengestelde richting. Alle bewegende delen zijn te zien en hij loopt precies op tijd door een mini-motortje dat gevoed wordt door een lm317t power supply met een 15 turn 500 ohm pot.

Horloge links

De tandwielen zijn zo in elkaar gezet dat de minutenband precies een keer rond het uur loopt en de uurband een keer rond de 12 uur loopt. De plaat op de voorkant heeft zes schroefjes en de middelste twee wijzen naar het punt waar je de tijd af moet lezen.

Horloge rechts

Horloge bovenzijde

Kosten

Hij is ook niet duur om te maken, de tandwielen en motor zijn te koop bij Opitec voor maar 22,50 euro en de elektronica natuurlijk bij Conrad, voor een paar euro. De rubberen bandjes zijn te koop bij een andere elektronicawinkel en kosten ook niet veel. Alleen de oplaadbare NIMH-batterijen zijn even zoeken. Ze zijn 630 MAh, 1,2 V en je hebt er vier nodig. Hij gebruikt 40 MAh en moet dus elke dag op de oplader.

Het is een uniek DIY-horloge voor mensen die gezien willen worden.”

time to be seen

Wie wint 50 euro aan elektronica? Jij bepaalt!

Vind je dit een tof project? Klik dan op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je. De blog-het-zelver met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *