DIY hologram: haal je (overleden) helden in huis

De overleden hiphopper Tupac en popster Michael Jackson zijn al op diverse poppodia ‘tot leven gewekt’ met hologrammen. Dezer dagen toert Within Temptation met een compleet orkest van driedimensionale fotografische projectiebeelden door de Nederlandse theaters. Hologrammen zijn hot. Je kunt ze nu ook zelf thuis maken!

Een mancave is vooral voor jezelf en eventueel om te delen met je beste vrienden. Zit je echter om gezelschap verlegen of wil je eens een huisconcert van je (onbetaalbare) favoriete artiest meemaken, dan kun je altijd nog een hologram in huis halen. Met deze verschillende technieken maak je dat mogelijk.

Pepper’s Ghost

Hologram Tupac

Pepper’s Ghost, een idee van Henry Dircks, maar in 1862 voor het eerst mogelijk gemaakt door John Henry Pepper, is een van de technieken om een hologram te creëren. Hiermee verscheen de overleden Tupac Shakur in 2012 als hologram tijdens een optreden van Snoop Dogg op het podium. Technisch gezien eigenlijk geen hologram, wel een optische truc, maar vooruit. Hiervoor gebruikte men een projector die aan het plafond hing en naar beneden op een spiegel was gericht. Op het podium was doorzichtig reflecterende folie gespannen in een hoek van 45 graden. Door de weerkaatsing van de spiegel op het reflecterende folie leek het alsof er een geest op het podium optrad (zie afbeelding). Joey Shanks legt het proces hier nog eens haarfijn uit.

Litholo Hologram Kit

Je kunt ook een hologram creëren door voor 100 dollar een DIY hologrambouwpakket aan te schaffen. Deze Litholo Hologram Kit bevat onder meer een laser (niet mee in je oog schijnen!), een batterij, een bevestigingsstuk voor de laser, holografische filmplaten en een autootje om een hologram van te maken. Verder heb je een kamer nodig die je goed donker kan maken, en een stevige ondergrond omdat beweging een negatieve invloed heeft op de projectie. Zelfs het minste geluid kan al een probleem veroorzaken. Dus haal even diep adem voordat je hieraan begint. Dit instructiefilmpje helpt je bij de juiste opstelling.

Playstation Vita

Bezitters van een PlayStation Vita kunnen ook gemakkelijk een hologram creëren. Het enige wat je naast deze handcomputer nodig hebt, is een stuk stevig karton, een doorzichtig plaatje van acryl en zwart papier. Van het karton maak je een U-vorm zodat je de Vita – met het beeldscherm naar beneden gericht – op de beide pootjes van de U kunt laten rusten. Het beeld moet op een stuk zwart papier aan de ‘bodem’ van de U geprojecteerd worden. De acrylplaat staat haaks op de bodem en vangt de projecties op zodat het lijkt alsof je gamehelden in je kamer staan te rennen, springen, dansen of wat dan ook. Het werkt ook met een mobieltje of televisie, zolang die maar backlight heeft. Zo kun je zelfs de heetste hologrammen van Scarlett Johansson, Jessica Biel of Doutzen Kroes in je mancave tevoorschijn halen… Ware het niet dat vrouwen eigenlijk ‘not allowed’ zijn!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .