DIY boor van fietsspaak

Over preppers gesproken: de 81-jarige Reinder ontwikkelde een geniaal simpele diy boor van een enkele fietswielspaak. In feite zijn het drie boortjes in één. In ongeveer twintig minuten heeft hij het boortje gebogen, gehamerd en gevijld zodat dat er een mooi rond gat van 10mm. mee geboord kan worden. Het kan niet eenvoudiger. Onze vaste Blog ’t Zelfer Bertoaus vertelt erover.

“Een groter gat boren in hout gaat met stappen, vooral als je het met de hand doet. Eerst boor je een kleiner gat, dan een wat grotere en dan het formaat dat je nodig hebt. Eventueel kan je ook meer tussenstappen gebruiken. Houtbewerkers hebben een grote collectie boren, maar wat als je met niets moet beginnen? Dan is deze boor misschien een uitkomst, want die maak je van een goede kwaliteit staal die voor iedereen beschikbaar is: de spaak van een fietswiel!

Stap 1: Gereedschap en materialen

Als gereedschap heb je een hamer, een slijpsteen en/of vijl, een mes of schaar en een beitel nodig. In plaats van een slijpsteen kan je de spaak slijpen op de cementen vloer of op een steen uit de rivier. Als materiaal heb je behalve de spaak ook een strip rubber uit de binnenband van een auto nodig.

diy-boor-2

Stap 2: Prepareer de spaak

Haal een spaak uit een gebroken fietswiel en verwijder het haakje aan het uiteinde. Gebruik hiervoor iets dat op een aambeeld lijkt als ondergrond, je kan dat bijvoorbeeld met een hamer doen. Buig de spaak dubbel, dit kost enige kracht! Bind de rubberen strip om de lus en buig beide uiteinden naar buiten.

Stap 3: Buigen

Nu moet je de twee uiteinden drie keer samenbuigen. Hiervoor steek je een lange spijker door de schroef. Je neemt beide uiteinden in één hand en de spijker in je andere, en begint te draaien. Als dit klaar is kan je de rubberen strip weer verwijderen.

diy-boor-3

Stap 4: Hameren

De drie afzonderlijke boren moeten plat en rechthoekig worden, zodat we in de volgende stap scherpe hoeken eraan kunnen vijlen. Hiervoor bewerk je het staal met een hamer.

diy boor - hameren

Stap 5: Scherp maken

Zoals gezegd ga je nu met een vijl zorgen dat de boor scherp wordt, zoals een fabrieksboor dat ook is. Op de foto’s hieronder zie je dat nauwkeuriger.

diy boor - vijlen

Stap 6: Afronding

Om het midden van de boor kan je een stukje rubber plaatsen om de grip te vergroten. Dat maakt het comfortabeler om de boor vast te houden. Nu is hij klaar voor gebruik! Je kan nu in drie stappen grotere gaten boren in je hout, waarbij je het formaat van de derde boor precies aan je gewenste formaat kan aanpassen door de lus groter of kleiner te maken. Meer informatie over het gebruik en het maakproces? Bekijk hieronder het filmpje.

De conclusie: mensen kunnen in een half uur een boor maken om zacht hout mee te bewerken. Voor veel mensen in ontwikkelingslanden, waar goed gereedschap niet voor het oprapen ligt, kan deze diy boor een godsgeschenk zijn!”

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *