diy-timelapse-slider

Iedereen is fotograaf en filmmaker tegenwoordig. Zoek jij iets originelers dan Instagram, maar moet het niet te ingewikkeld? Probeer time-lapse: fotografie en film in één. Dat geeft al een topresultaat als de camera stilstaat, maar nog meer als ie beweegt. En dat bewegen doe je met een dolly, die je zelf bouwt voor een paar eurootjes.

Foto: Holdingsand

Zeg eens tien keer snel achter elkaar Eyjafjallajökull. Moeilijk? Sean Stiegemeier kreeg het ook z’n bek niet uit, maar zijn camera legde de vulkaan wel vast; honderden keren snel achter elkaar. En zelfs zonder spectaculaire uitbarsting levert dat een bloedmooi filmpje op.

Hoe werkt het?

Time-lapse is een goed voorbeeld van weinig inspanning/veel resultaat. Je richt je fotocamera ergens op (de lucht, een snelweg, een stuk rottend fruit) en stelt de timer in om een paar uur lang een paar foto’s per seconde te maken. Vervolgens speel je de foto’s versneld af als film, waardoor het lijkt of de tijd versnelt: time-lapse.

Time-lapse dolly shot

Het filmen met een stilstaande camera bestond al een tijdje, toen Alexander Promio zijn camera ineens op een gondel besloot te zetten. Plotseling bewogen niet alleen de mensen, dieren en vervoermiddelen, maar ook de achtergrond! Het was zo’n doorbraak waarna er geen weg terug is: de geboorte van de dolly shot. Een dolly is dus gewoon het apparaat waar jij je camera mee beweegt, zoals de gondel van Promio.

Nou kun je daar natuurlijk extravagant dure rails voor kopen, of gewoon zelf iets maken. Heb je een iPhone, een oud skateboard, twee elastiekjes en twee houtjes? Dan schrijven we niet eens een how-to, want je ziet in een oogopslag wat de bedoeling is:

Of check toch de howto op DIY photography. Daar vind je ook wat tips voor het filmen zelf en het bewegen van het board.

HDR time-lapse

Van time-lapse, via dolly shot time-lapse, naar de laatste ontwikkeling: HDR time-lapse. Versnel het natuurlijke tijdsverloop, in een wereld vol onvoorstelbare kleuren en details en je krijgt dit resultaat (de eerste HDR time-lapse film ‘Silicon Valley Timelapse’):

The world is your Playground

We blogden al eerder over time-lapse films door pro’s, die er hele mooie beelden mee maken. Natuurlijk zijn er ook fotografie-liefhebbers die het niet bij een simpele dolly houden. Op de site van The Open-Source Photographic Motion-Control Community vind je allerlei handige info. En nu het zo zachies an weer tijd is voor prachtige zonsondergangen, verwachten wij binnenkort een paar mooie filmpjes!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *