lightbox360

Jangeox heeft zijn ‘gewone’ Lightbox een upgrade gegeven en maakte er een 360°-versie van. Met Lightbox 360 maakt je van objecten gemakkelijk soepele animaties, die je in verschillende formaten kan gieten. Gaaf!

“Mijn nieuwste ‘uitvinding’ heeft een cijfer in de titel. Dat is niet bedoeld om gewoon hip te klinken, maar om het onderscheid te maken met de originele ‘Lightbox’ die ik een tijd geleden al had gemaakt. Dat idee had ik trouwens van een artikel op Mancave als ik het goed heb.

‘Gewone Lightbox’

De ‘gewone’ Lightbox is een lichttent met bijhorende LED verlichting op een lichtbrug. Die lichtbrug heeft acht powerleds die aangestuurd worden door drie dimmers die ik met een Atmega8 microcontroller bestuur. Ik gebruik drie dimmers omdat de brug zowel de boven-, linker- als rechterkant van de lichttent voorziet van licht. Op die manier kon ik erg professioneel ogende foto’s nemen met een echte witte achtergrond.

360°-versie

Het idee om er een 360°-versie van te maken leefde al nog voor de normale doos in werking was. De doos is nu vastgemaakt op een plank in mijn boekenkast op kantoor en onder de plank zit een stappenmotor en een besturingspaneel met display en cijferklavier. De besturing gebeurt eveneens met een Atmega8 microcontroller die denkt dat hij een Arduino is.

Deze ‘zwarte doos’ heeft genoeg intelligentie om te beslissen hoeveel stappen de motor mag zetten en hoe groot ze best zijn. Het resultaat zijn mooie bewegende beelden die je in verschillende formaten kan gieten. Een filmpje op Youtube, een animated Gif of een 360° viewer behoren allemaal tot de mogelijkheden. Mijn voorkeur was de animated Gif omdat ik die makkelijk kan knippen en plakken in blogartikels.

Goedkoopste

Het grootste plezier zat natuurlijk in het maken en uitproberen van alle puzzelstukjes. Omdat mijn budget me dierbaar is, koos ik opnieuw voor de goedkoopste oplossingen. De goedkoopste stappenmotor ter wereld denk ik in huis te hebben en die doet zijn werk dus erg goed. Voor $2,50 inclusief besturingsprintje kan je normaal niet veel verwachten, maar het uiteindelijke resultaat vond ik verbazingwekkend.

Meer weten?

De Lightbox 360 kan stapjes zetten van slechts 0.28° en die blijven even nauwkeurig na enkele bewegingen.

Hoe ik met een laser tot die bevinding kwam kan je ook hier zien op mijn blog. Je vindt er nog meer tekst en beeld over hoe het allemaal in zijn werk gaat.”

Lightbox 360 in actie:

Making of:

Heb jij ook een gaaf project? Stuur hem dan snel in en maak jij kans op €50,- shoptegoed bij onze vrienden van Conrad!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .