Deze soldeerpastadispenser maak je gewoon zelf!

Nog nooit gesoldeerd met een soldeerpastadispenser? We raden het van harte aan. Geen gepruts en gesmeer meer, maar een goed afgemeten hoeveelheid soldeerpasta precies waar je het hebben wil. En het mooie is dat je zo’n dispenser gewoon zelf kan maken.

We lieten je op Mancave al eerder zien hoe je een soldeerpastadispenser maakt, maar het exemplaar dat we vandaag bespreken werkt toch even iets anders. De meeste soldeerpastadispensers gaan namelijk uit van een systeem met luchtdruk, waarvoor je een compressor nodig hebt. Dat is bij deze niet het geval. Daarnaast wordt er ook geen gebruik gemaakt van 3D-geprinte onderdelen, wat vandaag de dag ook een klein wonder mag heten. Maar hoe zit het dan wel in elkaar?

Soldeerpastadispenser met stappenmotor

Geen compressor dus, maar wat dan wel? Dit project werkt op basis van een printplaat met stappenmotor. Deze kan net als een compressor de hoge druk creëren die je nodig hebt. Voor het nauwkeurig dispensen van de soldeerpasta gebruik je een kleine joystick en een zelfgemaakte lineaire actuator (draadstang en moer).

3806461454257168675

Stiekem best een eenvoudige tool dus, die je met alle soldeerpasta in een spuit van 10 tot 15 cc kan gebruiken. Geen zin om het zelf te maken? Bij de bedenker kan je ook een kant-en-klaar exemplaar aanschaffen. Hieronder nog een video van de tool in actie.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *