Deze robot bestuur je in een handomdraai

Heb jij er ook zo’n hekel aan dat je afstandsbediening, joystick of drukknop niet goed werkt wanneer je een robot aan wilt sturen? Mega-irritant is dat. Maar uiteraard zijn er ook manieren om dit probleem te omzeilen. Je kunt bijvoorbeeld een robot maken die je heel eenvoudig bestuurt door middel van handgebaren. Arduino, twee gelijkstroommotoren, een accelerometer en nog wat aanvullende componenten, meer heb je niet nodig om dit voor elkaar te krijgen!

Stel je eens voor dat je letterlijk je eigen robot kunt besturen in een handomdraai. Dat hij gewoon snapt wat je bedoelt als je een beweging maakt en vervolgens actie onderneemt. Dat kan dus gewoon. En ene Saddam (nee, niet die ene…) heeft het helemaal uitgewerkt voor je tot een kant en klaar project.

Je hand speelt een sleutelrol

Door een RF-transmitter en een accelerometer in je hand te houden en de RF-ontvanger in de robot te bouwen, wordt elk commando dat je met je hand uitvoert direct door de Arduino vertaald in bewegingen. De robot kan vooruit of achteruit gaan, omdraaien, linksaf of rechtsaf gaan en stoppen. Al deze taken kun je de robot laten uitvoeren met een simpele beweging van je hand.

Wanneer doet de robot wat?

De accelerometer is uiteraard van groot belang bij dit project. Die registreert immers alle driedimensionale bewegingen die je maakt. Wat gebeurt er vervolgens met de robot bij die bewegingen, vraag je jezelf af? Nou, in dit geval wordt de robot als volgt geprogrammeerd:

  • De RF-transmitter en accelerometer in je hand laten de robot vooruitgaan als je je hand naar voren kantelt. Hij gaat daarmee door totdat je het volgende commando geeft.
  • Kantel je je hand naar achteren, dan beweegt de robot achteruit.
  • Logischerwijs gaat de robot naar links wanneer je je hand naar links kantelt en naar rechts wanneer je een rechts kantelsignaal geeft.
  • Wil je dat de robot stopt, dan houd je gewoon je hand recht.

Check hier hoe de handbestuurbare robot er in het echt uitziet:

Zelf aan de slag!

Op de website van Circuitdigest kun je nog veel meer lezen over de technische details van dit project. Als je er dus zelf mee aan de slag wilt, dan heb je hier meer dan voldoende aan. En misschien bedenk je nog wel weer een uitbreiding waar Saddam niet aan gedacht had!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!