Deurbel 2.0 met koppeling naar internet

Wat is dat toch altijd met die saaie naambordjes bij de Nederlandse voordeuren? Daar moet maar eens verandering in komen en dus is het tijd voor een digitaal naambordje! In het kader van ‘Begin bij jezelf’ is onze Blog ’t Zelver PA1RUM de eerste die hiermee aan de slag gegaan is. 

“Er moest iets komen in de vorm van een display en natuurlijk een knop voor de bel zelf. De specificaties van dit project even op een rij:

  • Digitaal display;
  • Bedrijfstemperatuur van -15 tot +40 graden;
  • De tijd gesynchroniseerd van het Internet (NTP);
  • Zomer en wintertijd simpel instelbaar;
  • Weergave van het laatste nieuws;
  • Weergave van file en verkeersinformatie;
  • Weergave van het weerbericht;
  • Weergave van bewoners;
  • Weergave van het adres zelf.

De hardware

Omdat het oog ook wat wil, heb ik ervoor gekozen mijn fontpaneel te laten maken bij een professioneel bedrijf. Ik heb daarna de display, de belknop met LED, de temperatuursensor en een buzzer in het frontpaneel vastgemaakt. Ook is de communicatiekabel die naar binnen loopt gemonteerd. Daarna is de bel op de voorzijde gelegd en is er met 4 houten latjes met plasticfolie een soort ‘bakje’ gemaakt. Bij Conrad heb ik giethars gekocht van CellPack en gebruikt om alles waterdicht in te gieten. Het enige wat eruit steekt is de communicatiekabel die naar binnen loopt (zorg er wel voor dat alles zo min mogelijk uitsteekt, dat ziet er straks mooier uit). De muur waar mijn deurbel op zit is toevallig waar binnen de meterkast zit. Dus een gat naar binnen geboord, de kabel erdoor gedaan en binnen aangesloten op de Arduino. De Arduino is vervolgens met een adapter op de 230V aangesloten en ik had ook al een netwerkswitch in de meterkast liggen voor de ethernetverbinding.

Het schema
De software

De data die -door wat voor reden dan ook- niet kan worden opgehaald van het internet wordt ook niet afgebeeld op het display. Dus als er helemaal geen verbinding is, dan wordt alleen de beltijd, de namen van de bewoners, het adres en de buitentemperatuur weergegeven. Als er van zomer- naar wintertijd moet worden geschakeld, dan kan dat door op de reset knop te drukken en de beltoets buiten vast te houden. De unit springt dan ook in een ‘debug’ mode. Wil je de debug mode weer uitzetten, druk dan nogmaals op de resetknop. Nu worden het weer, de verkeersinfo en het laatste nieuws opgehaald, maar dat kun je zelf natuurlijk veranderen. De broncode van de software vind je hier.

De bouw

Omdat het belangrijk is dat de deurbel ook in de winter moet blijven functioneren, was een LCD-display geen optie: die werken niet meer onder het vriespunt. Het werd dus een FL-display uit een oude Windows Mediacenter-kast. De elektronica wordt binnen in een kastje ondergebracht en een oude seriële kabel wordt gebruikt voor de communicatie naar het display. Niet te lang want dan kunnen er problemen optreden met looptijdverschillen. Ik heb gekozen voor een Arduino Ethernet omdat alles wat nodig is op één print zit en het een makkelijke programmeertaal is. Via de ethernetinterface wordt de tijd bij een NTP-server opgehaald en de overige informatie komt bij Nu.nl, de ANWB en het KNMI vandaan, allemaal via RSS feeds.”

Vind je dit een gaaf project? Laat het PA1RUM weten; klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *