Dejarik: schaken op z’n Star Wars

Star Wars: The Force Awakens gaat op 14 december in de Nederlandse bioscopen in première. Daar zitten we bij Mancave al enige tijd watertandend en klepperbekkend naar uit te kijken. Om tot die tijd onze zenuwen in bedwang te houden, leggen we je uit hoe je zelf een speeltafel voor een potje Dejarik (of Holochess) kunt maken, het hologram-schaakspel uit deze fijne filmreeks.

Ian Martin is net zo’n Star Wars-fanaat als menig mancaver en misschien nog wel een stukje fanatieker dan de gemiddelde ‘sucker for lightsabers’. Hij stopte maar liefst elf maanden werk in het maken van een Dejarik-spel, ook wel Holochess genoemd. Dit hologram-schaakspel deed zijn intrede in Star Wars Episode IV: A New Hope en wat destijds (1977) nog science fiction leek, is binnenkort werkelijkheid.

Bevredigende ‘klik’

Met 54 werkende schakelaars, 26 lichtjes, 10 draaiknoppen en 4 lcd-schermpjes rijk gaat het bouwen van een dergelijk fraai uitgevoerd hobbyproject niet over één nacht ijs. Ian heeft zelfs de monsters, die als speelstukken fungeren, met de hand gemaakt, afgegoten en geschilderd. Alle ins en outs van het bouwproces bespreekt hij uitvoerig in deze instructievideo.

Daaruit blijkt onder meer dat het druksysteem van de knopjes een erg belangrijk onderdeel voor de bouwer is. Want de knopjes moeten natuurlijk wel een bevredigende ‘klik’ geven.

Monsters

Hoe werkt het spel? Je begint met het kiezen van vier monster (je pionnen). Elk monster heeft zijn eigen verschillende eigenschappen die zijn uitgedrukt in aanvalspunten, verdedigingspunten en bewegingspunten. De waarden van je monsters kun je met behulp van de 54 knoppen opvragen (of in de gebruiksaanwijzingen nalezen).

Aanvallûh!

De 54 knoppen heb je ook nodig om aan te vallen en te verdedigen. Druk op de aanvalsknop die overeenkomt met het monster waarmee je aanvalt en de tafel kiest een willekeurig aantal aanvalspunten. Stel je hebt een monster dat maximaal vijf aanvalspunten heeft, dan kiest de tafel per aanval minimaal 1 en maximaal vijf aanvalspunten (vergelijkbaar met het gooien van een dobbelsteen).

De tegenspeler doet hetzelfde, maar drukt op de corresponderende verdedigingsknop van het verdedigende monster. Heeft hij een hogere score dan de aanvaller, dan moet de aanvallende partij zijn beest van het speelveld halen. Gooit de verdedigende partij lagere ‘ogen’, dan moet hij zijn ‘Dejarik-pion’ verwijderen. Zo ga je door tot het bittere einde.

derjarikTable_1-620x781

‘Dark forces’

Tijdens het spelen komen er af en toe sfeergeluiden naar boven van de nog levende monsters. En omdat er flink wat lichtjes op het speelbord zitten, kun je de spanning enorm verhogen door in het donker te spelen met enkel de gekleurde leds van de Dejarik-tafel aan. Dan voelen die grommen ook nog een stuk griezeliger aan.

Hologram

Om net zo’n mooie Dejarik-tafel en/of monsters te maken als Ian, heb je eigenlijk een 3D-printer nodig. Een dure grap dus. Maar wellicht komt dit hologram-schaakspel nog wel op de markt. Wij zeggen er in ieder geval geen nee tegen! Ian is op dit moment bezig met een variant met chips. Uiteindelijk moet je met je mobiele telefoon, een app en augmented reality hologrammen kunnen activeren.

Ian wil de hologrammonsters ook nog laten bewegen, zodat het lijkt alsof ze daadwerkelijk vechten. Stormtrooperpak aan of Yoda-masker op en dan is net alsof je op Tatooine, in de Millenium Falcon of op Dagobah een potje Dejarik zit te spelen. Wij hopen dat de realisatie van dit toffe project niet ‘far, far away’ is. En zodra het spel uitkomt en je eentje weet te bemachtigen: may the force be with you!

Hologramschaken wordt realiteit!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *