De zelfbouw-zonnegenerator

Een zonnegenerator… Konden we dat woord maar letterlijk nemen. Zo’n gadget zou wel welkom zijn op de camping in de Hollandse zomer. Nee, zon kunnen we hiermee niet genereren, maar we kunnen wel stroom opwekken als de zon schijnt. En wat dat laatste betreft is er goed nieuws: daarvoor hoeft de zon niet eens echt te schijnen. Natuurlijk bouwen we ‘m zelf!

Het is 2015, dus ook jij sleept een berg apparatuur mee op survivalvakantie op de Waddeneilanden of de Veluwe. Smartphones, tablet, een laptop voor het zwaardere werk, een draagbare spelcomputer, een koelkastje voor je bier. Nou ja, je weet het wel. En die moeten natuurlijk opgeladen worden…zonder dat er een stopcontact in de buurt is. Nu kan je natuurlijk gemakzuchtig een Solar Generator Powerbank kopen (en dan moet je de zonnepanelen nog apart bijbestellen). Veel goedkoper én leuker is het om er zelf eentje te maken.

1359740_AB_02_FB.EPS_1000

Wat dacht je van 150 dollar en wat bloed, zweet en tranen om ‘m in elkaar te zetten? Daar kan een fabrieksding niet tegenop. Bovendien is-ie wat draagbaarder dan het bovenstaande modelletje. Dus ideaal voor op de camping of op Gran Balconia.

Leven buiten de gebaande paden

Het idee krijgen we aangereikt van Solar Burrito (niet zijn echte naam) op zijn blog over ‘leven buiten de gebaande paden’. Solar hield nooit van het stadse leven en wilde altijd al zo veel mogelijk buiten zijn. Een paar jaar geleden kochten hij en een paar vrienden een afgelegen stuk land in de staat Washington. Ver weg van stroom en stromend water. Precies zoals ze het zich altijd al hadden voorgesteld. Ze bouwden er een hut en leerden gaandeweg hoe ze hier zelfvoorzienend konden zijn.

hutje solar burrito

Met een zeil dat ze tussen de bomen spanden, vangen ze regenwater op in een ton. In de hut hebben ze een houtkachel voor de verwarming. En ze gebruiken zonnepanelen voor het kleine beetje elektriciteit dat ze nodig hebben. Plannen voor de toekomst zijn onder andere een sauna op brandhout en een buitendouche die ze met hout danwel met zonne-energie kunnen verwarmen.

Je eigen powerbank met zonnepaneel

Ja, zonne-energie kan het leven op zware momenten (zoals op de Hollandse camping) nét wat draaglijker maken. Met wat goedkope onderdelen maak je jouw eigen powerbank mét zonnepaneel. Het is makkelijker dan je denkt. In dit filmpje zie je de onderdelen die je nodig hebt:

Het begint met gereedschapsbox of iets vergelijkbaars. Het is handig als je het zonnepaneel erop kunt monteren, maar dat is geen must. Solar Burrito koos voor een compact zonnepaneel van 10 Watt dat hij met klittenband op zijn gereedschapskist vast kan maken. Alle andere benodigde onderdelen zijn in de box ingebouwd. Een accu, een spanningsomvormer, usb-aansluitingen, een voltmeter (optioneel, maar wel leuk), een 12V-aansluiting en wat ander grut.

Hier laat Solar Burrito zijn zelfbouw-zonnegenerator zien:

De complete onderdelenlijst vind je op Solar Burrito’s Blog.

portable-solar-generator-solar-burrito-diagram1

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .