DIY2

Verbouw een ouwe bril tot een feestje op je gezicht, annex belichting voor precisie klusjes. Deluges zelf noemt het steampunk, al classificeert de bril vanwege de code eerder als cyberpunk. Hoe dan ook: heel cool en prima zelf te maken als je een beetje kunt solderen en met een Arduino kan omgaan. Lees wel eerst even de disclaimer.

Disclaimer: Om met de waarschuwing te beginnen, want die wil je niet missen: brillen gebruik je meestal om beter te kunnen zien, maar zet je deze klusbril op full power dan zie je even niks meer. De LED’s in een NeoPixel ring zijn namelijk heel erg fel. Kijk er recht in en het licht (vooral blauw licht) kan je ogen beschadigen. Gebruik bij dit project de LED’s dan ook gedimd.

Hou je Arduino beschikbaar

Deluges deelt zijn project tot in detail op Instructables. Het hart van zijn ‘steampunk goggles’ is een Arduino, aangevuld met: een Lithium Ion Polymeer accu, een PowerBoost 500 lader en twee NeoPixel ringen. Daarnaast heb je natuurlijk het nodige aan kabels, tape en bedrading nodig, wat je allemaal vindt in de boodschappenlijst van Deluges. Om de Arduino beschikbaar te houden voor andere projecten sloot hij een vrouwelijke USB plug aan op de 5V/Gnd en one signal output pin. Zo kun je de bril, maar ook ieder ander three-wire project makkelijk aansluiten.

DIY

Genaaid

Deluges begint met het vervangen van de brillenglazen door een houten basis, waarop hij de NeoPixel ringen monteert. Vervolgens knipt hij het riempje op de juiste lengte – zodat het om zijn hoofd past – en naait de twee uiteinden aan elkaar. Dat is een beetje jammer, want zo kun je je bril niet uitlenen aan (leuke vrouwelijke) medemensen met een andere hoofdomvang. Ben je toch al met naald en draad in de weer, dan is een gesp een beter idee!

Toekomstmuziek

De bril draait op de Arduino, Lithium accu en PowerBoost lader, waar Deluges een mooi doosje omheen heeft gemaakt, zodat het in z’n achterzak past. Zijn volgende doel is om een Arduino mini te gebruiken en het geheel wat mobieler te maken. Daarnaast wil hij het project nog een keer uitbreiden met een kleine piezo of microfoon, zodat het display op muziek reageert. De moeite waard om zijn vorderingen te volgen dus, want op deze bril raak je niet snel uitgekeken!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *