zelfbouw biertap-robot

Robots en bier… het blijft een magische combinatie, getuige de artikelen die we hieraan al op Mancave hebben gewijd. Je kunt je afvragen waarom, maar als je het hebt over mannen heb je het automatisch ook over bier en over elektronica. Zoiets zal het wel zijn. Een robot die een biertje voor je haalt is dan zo’n beetje de ultieme uitvinding. Maar kan een simpele robot ook zo’n lekkere, goudgele rakker met de juiste schuimkraag voor je tappen?

De Amerikanen Greg, Jeff, Chris en Justin geloven er wel in. Ze hebben zich ingeschreven voor een wedstrijd van Red Bull met hun idee voor de perfecte taprobot. Niet zonder succes, inmiddels zitten ze met 15 anderen in de finale.

taprobot

Red Bull

De wedstrijd van Red Bull draaide om het idee: neem iets uit het verleden en vind het opnieuw uit door er hedendaagse technologie aan toe te voegen. Het mocht van alles zijn, maar er moest wel een Arduino-controller aan het ontwerp toegevoegd worden. Daarnaast moest het eindresultaat groter dan een lunchbox, maar kleiner dan een truck zijn. Dan krijg je natuurlijk heel diverse inzendingen en dat was precies de bedoeling van het energiedrankjesmerk: creativiteit stond voorop.

De perfecte schuimkraag

De 4 vrienden (allen met een ingenieursopleiding) hielden wel van een biertje en besloten het concept van de thuistap te verbeteren. Er moest een robot komen die onder alle omstandigheden het beste biertje tapt. Dat wil zeggen: hoe groot of hoe klein het glas ook is, de robot zorgt voor een perfecte schuimkraag. In slechts 4 dagen werd het concept bedacht en gebouwd. Ze noemen het de Pour Master Pro.

biertap-robot bouwen

De Pour Master Pro werkt met sensoren, die worden aangestuurd en gecontroleerd door een Arduino Duemilanove. Het enige wat de ‘gebruiker’ van het apparaat hoeft te doen is een glas te plaatsen. De biertap-robot detecteert het glas en de taparm gaat automatisch omhoog of omlaag, afhankelijk van de grootte van het glas. Een sensor leest hoe ver het schuim aan de bovenkant van het bier van de tap verwijderd is. Als het dichtbij genoeg is, wordt de tap gesloten. Met leds wordt aan de gebruiker doorgegeven wanneer het biertje klaar is. In de koelkast onder de tap wordt zo’n 60 liter bier koel gehouden, dus daar kunnen aardig wat biertjes mee worden getapt.

De 4 vrienden en hun Pour Master Pro.

Wat vinden de liefhebbers?

Een mooi project, zeker als je bedenkt dat het in slechts 4 dagen is uitgevoerd. Toch hebben we als bierliefhebbers onze twijfels. Hoor je een glas niet schuin te houden? En hoort het biertje niet in 2 etappes getapt te worden? En is het tappen van een biertje of het inschenken niet onderdeel van de ‘beleving’? We zijn benieuwd wat de echte professionals hiervan zouden vinden. We kunnen het eigenlijk wel raden.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!