bierschenkmachine _ bier-schenk-machine

We houden van bier en we houden van elektronica en techniek. Wat is er dan mooier dan deze twee dingen te combineren? Een groepje Amerikanen maakte bijvoorbeeld een biertap-robot, waar we laatst op Mancave over blogden. Maar deze Amerikanen zijn niet de enigen die techniek inzetten om dorst te lessen, zo bleek uit één van de reacties op dit artikel. Ook de Nederlander Dré heeft een machine gemaakt die een biertje voor je kan inschenken. In deze Blog ’t Zelf-post geeft hij je alle ins & outs over dit geweldige project. Veel plezier met bouwen! En “De grootste pret is natuurlijk het uittesten”, aldus Dré.

Fles en glas op hun plaats? Start!

Uiteraard wordt gecontroleerd of fles en glas aanwezig zijn, vervolgens wordt de kroonkurk verwijderd.
Daarna wordt het glas ingeschonken tot het juiste niveau (op de film wordt dit gedaan door met de vinger de straal te onderbreken). Deze straal is een gemoduleerde IR straal om interferentie van ‘stoorzenders’ uit te sluiten. Niets is zo erg als het morsen van bier. Hierna komt de fles weer overeind.

Het uitnemen van het glas (en het ledigen) blijft eerlijk handwerk.
Nadat het geheel, of gedeeltelijk, leeg gedronken glas is teruggezet, kantelt de fles voor de tweede keer.
Het glas wordt (bij)gevuld waarna de geschiedenis zich herhaalt. Dit proces blijft zich herhalen totdat de fles geheel leeg is. De fles wordt rechtop gezet, klaar!

Wanneer je een nieuwe fles plaatst, zal de ontdop-procedure weer starten, waarna het ritueel zich herhaald.

Op dit filmpje een lege fles, want dit filmpje is op een beurs opgenomen, en na 10 natte testen ben ik met de droge testen verder gegaan, immers ook mijn maag heeft zijn grenzen.
Deze bierschenkmachine is wel door mij gemaakt, maar niet door mij uitgevonden, dat was een andere slimmerik.
Proost!

bier-1-resize

De eerste biermachine

Lang geleden vertelde Bas van Oord uit Den Haag dat hij een bierrobot had, maar die lag uit elkaar. Ik heb die in elkaar gezet, maar de elektronica was kapot. Die heb ik vervangen door de micro controller van B+, indertijd een vooruitstrevend microcontroller-bordje dat je vanuit elke (spel)computer kon programmeren, omdat je de programmacode in platte ASCII kon aanbieden. Vrijwel elke computer was/is daartoe in staat. Tijdens deze bouw organiseerde Elektuur (hobbyblad) een robotbouw-wedstrijd. Omdat ik toch bezig was, heb ik me meteen hiervoor ingeschreven, en de eerste prijs nog gewonnen ook! Na afloop heb ik deze machine teruggegeven, want Bas wilde hem niet verkopen.

bier-nieuw-schema-resizeWeggooien en zelf nieuw bouwen

Ik ontmoette iemand die ook zo’n machine had en er niets meer mee deed. Hij wilde een stappenmotorbesturing hebben, die ik voor hem maakte. Dit geruild tegen de biermachine en klaar. Ook van deze biermachine was de elektronica kapot, maar ondertussen wist ik hoe je daarmee moest omgaan. Weggooien en zelf nieuw bouwen.

De relais heb ik vervangen door transistoren, staat wat leuker. Verder is aan de motorsturing niet veel veranderd. De flesmotor wordt via een H-brug aangestuurd (4 transistoren) en de opener heeft slechts aan één transistor genoeg.

Tijdens de diverse TV-optredens met dit apparaat had ik veel last van de verlichting, die voornamelijk uit gloeilampen komt. Gloeilampen hebben veel IR-straling, iets waar je bij TL-verlichting in de jaarbeurs geen last van hebt. TL’s geven juist weer veel UV-straling. Daarom heb ik bij de tweede machine het signaal voor het detecteren van het niveau in het glas gemoduleerd met een 555-je. Aan de ontvanger een top-detectie gemaakt en daarmee was dit probleem uit de wereld. De and is vervangen door een hex-invertor, maar het gebruik en de toepassing zijn gelijk gebleven.

De schema’s

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

aansluiting LCD op micro controllerbord


opstelling van componenten naast de micro controller


aansluitingen van de diverse relais en sensoren


de sensoren met aansluitpunten op connector

Het bierschenkprogramma

Het programma is in Bascom geschreven door Abraham Vreugdenhil. Indertijd woonde ik, net als Abraham, in ‘s-Gravenzande. Hij programmeerde in B+ en later in Bascom. Sinds ik verhuisd ben naar de Hoeksche Waard (hij wilde niet mee) heb ik mijzelf de programmeerkunst aangeleerd.

Hier kun je het het programma downloaden (.doc).

Download ook het verhaal zoals ik het indertijd heb ingezonden. Hierin worden o.a. de schema’s uitgebreid uitgelegd.


Tweede biermachine, display zit op andere plek en de relais zijn door transistoren vervangen.


Hier is te zien dat het micro controller bordje op de print is geplaatst.

minister-resize
Loek Hermans laat het biertje zich goed smaken.


Jawel, ik had de hoofdprijs en mocht samen met mijn vrouw naar Amerika!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!