Foto van Cross Eye 3D

Gamen in 3D, tv’s met 3D, bioscoopfilms in 3D… we kunnen gerust stellen dat 3D helemaal hot is. Echter foto’s in 3D, dat is nog niet echt aangeslagen. Waarschijnlijk omdat niemand zin heeft om bij het bekijken van wat kiekjes zo’n idioot brilletje op te zetten. Maar met Cross eye 3D is de oplossing zo simpel dat je er scheel van wordt!

Cross eye 3D of stereophotography heet het fenomeen en het is relatief simpel. Op internet staan letterlijk tienduizenden foto’s die speciaal hiervoor zijn gemaakt. Op het eerste gezicht lijkt het alsof je twee dezelfde plaatjes naast elkaar ziet, maar als je goed kijkt wordt duidelijk dat ze heel iets verschillen. Door op ongeveer een armlengte recht voor je monitor te gaan zitten en scheel te kijken, lijken de twee plaatjes elkaar te gaan overlappen. Door het kleine verschil in beide afbeeldingen ontstaat vervolgens een 3D-effect. Het is wel even oefenen met je ogen, vooral om het resultaat goed scherp te krijgen.

3D foto 1
Voor wie niet snapt welk plaatje links en welke rechts staat, heeft de maker van deze stereofoto dat er even bijgezet

Zelf stereofoto’s maken

Veel leuker dan stereofoto’s bekijken is het natuurlijk om ze zelf te maken. Ook dat is vrij simpel. De simpelste manier om twee kiekjes te schieten die samen een 3D-afbeelding kunnen vormen, is door met je camera op manuele instellingen eerst een foto te maken terwijl je op je rechterbeen leunt, en meteen erna eentje terwijl je op je linkerbeen leunt (zonder de andere voet van de grond te laten loskomen!). Hierdoor heb je nu twee foto’s die bijna hetzelfde zijn, maar waarvan het gezichtspunt toch genoeg verschoven is om een 3D-effect mee te kunnen bereiken.

Foto’s samenstellen en bewerken

Vervolgens ga je de foto’s dusdanig samenstellen dat er ook echt een goed effect mee bereikt kan worden. Een handig stukje (gratis!) software daarvoor is StereoPhoto Maker waarmee je gemakkelijk je twee plaatjes goed naast elkaar kan zetten zodat alles bijvoorbeeld ook daadwerkelijk op dezelfde hoogte staat. Voor sommige foto’s kan het voor het kijkgemak bovendien prettig zijn om een kader toe te voegen. Veel meer details daarover lees je op de website van fotograaf Neil Creek.

Bioscoopfilm in Cross eye 3D?

Zo kan iedereen dus met elke camera 3D-foto’s maken die vervolgens door iedereen, zonder idioot brilletje, kunnen worden bewonderd. Enige nadeel: na een tijdje krijg je toch wel een beetje koppijn. Een bioscoopfilm in Cross eye 3D zien wij dan ook niet zo zitten. Dan toch maar liever zo’n 3D-brilletje.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!