CoffeeTap: automatische wateraanvulling voor Senseo

Vind jij het ook zo irritant dat het water van je koffiezetapparaat om de haverklap op is? Blog ’t Zelver Charles heeft de oplossing: hij bouwde met de CoffeeTap een systeem om automatisch het waterreservoir van je Senseo bij te vullen!

Update 03-03-2015: Charles heeft inmiddels een aantal kleine aanpassingen aan zijn project gedaan!

“Mooi hoor, zo’n Senseo of ander modern koffiezetapparaat. Maar toch wel erg onhandig dat je iedere keer dat rare waterreservoir eraf moet halen en bij moet vullen. Laat staan als je ’s ochtends half wakker twee kopjes wilt zetten en dat stomme apparaat houdt er halverwege mee op omdat er maar voor één kopje water in zit. Dat moet handiger kunnen. Op kantoor kan het toch ook: daar is het koffieapparaat gewoon rechtstreeks op de waterleiding aangesloten. Waarom heb ik dat thuis niet? Nooit meer handmatig water bijvullen!

CoffeeTap2

Met een vlotter en een afsluitventiel moet het toch eenvoudig te realiseren zijn? De eerste poging loopt spaak op het feit dat een Senseo heel langzaam water uit het reservoir haalt en de vlotter en afsluiter reageren daar heel snel op. Als gevolg daarvan slaat de afsluiter heel snel, en dan bedoel ik zo’n tien keer per seconde aan en uit. Dat is geen doen. Er moet iets komen, zodat de afsluiter per kopje koffie precies één keer open gaat. Enter de microcontroller die een tijdvertraging van een halve minuut verzorgt. Zo gaat het water lopen precies nadat de Senseo klaar is met zijn kunstje.

Van het hoofd van de keuken komt nog de eis dat onder geen enkele voorwaarde de keuken blank mag komen staan. De microcontroller kan ook dat met enige zekerheid garanderen (absolute zekerheid is niet te koop) door een maximum te stellen aan de tijd dat de afsluiter openstaat: Na tien seconden water geven is het mooi geweest en gaat de afsluiter altijd dicht. Behalve de bijgevoegde foto’s heb ik natuurlijk ook het schema (Eagle) en de sourcecode in C voor de ATTINY controller.

CoffeeTap2
Klik voor een grotere versie

Onderdelen- en gereedschapslijst

Update: kleine aanpassingen

In eerste instantie heb ik voor een te goedkoop afsluitventiel gekozen. Die ging helaas na een week lekken. Dat ventiel heb ik nu vervangen door een beter type (12V).

20150301_201854

Het geheel heb ik nu ook in een nette behuizing geplaatst zoals op de onderstaande foto te zien is.

20150301_202633

Vind je dit een gaaf project? Laat het Charles weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .