Dat je met zelfgemaakte instrumenten ook een succesvol muzikant kan worden, bewijst Seasick Steve, die dit jaar op Pinkpop stond. Dus waarom niet het voorbeeld van deze ultieme do it yourself-muzikant volgen? Maak je eigen gitaar…met een sigarendoos! En als je toch bezig bent, maak hem meteen elektrisch.

Je eigen instrument maken is een toffe bezigheid; je hebt (als het goed is) plezier van het eindresultaat en je bespaart er nog een hoop geld mee ook. En met een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos. Verander bijvoorbeeld je keuken in een synthesizer of ga eens lekker aan de slag met lego. Maar wij maken vandaag een cigar box guitar. Dat is een 3-snarige gitaar (meer of minder mag, maar 3 is traditie) op basis van -je raadt het al- een sigarendoos.

Klankkast, nek en snaren

Zoals gezegd maken we de gitaar op basis van een sigarendoos, die als klankkast dient. De nek van de gitaar is van eikenhout (of esdoorn, maar in ieder geval een soort dat de spanning van de snaren aankan). Voor de overige materialen heb je de keuze. Wil je dat je eindproduct zo dicht mogelijk bij een ‘normale’ gitaar komt? Gebruik dan zoals MakeProjects normale snaren, fretten en stemsleutels. Wil je liever het do it yourself-gehalte van je creatie benadrukken? Dan zijn er ook andere opties. Maak je snaren bijvoorbeeld van nylondraad en gebruik oogbouten als stemsleutels. Met elastiek vastgezette spijkers kunnen als fretten dienen.

Elektrische gitaar

Alles leuk en aardig, maar bij Mancave willen we natuurlijk graag alles een tandje opvoeren. Daarom nemen wij geen genoegen met de versterking die de sigarendoos geeft. De oplossing: het ding elektrisch maken!

Met behulp van een potmeter, jackplug en piëzo-element kun je je gitaar relatief gemakkelijk geschikt maken voor een versterker, zoals in deze tutorial is te lezen. En lijkt het je toch allemaal iets te uitdagend om met elektronica in de weer te gaan? Op de website van C.B. Gitty staan gelukkig handige schema’s en een hoop heldere informatie.

Eigen body

Ben je geen roker of wil je je gitaar nog meer een eigen look geven? Vergeet dan de kant-en-klare sigaardozen en maak je body ook zelf! En als je een toffe creatie hebt waar je goede muziek op maakt, dan kom je misschien wel terecht op het Boxstock Festival!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *