Christiaan's uit de kluiten gegroeide kratradio

We zagen de afgelopen jaren al de nodige kratradio’s voorbij komen op Mancave, en dat inspireerde Christiaan tot zijn eigen project: “Ik vond het tijd voor iets krachtigers en omdat een bierkratje dan wat aan de kleine kant is, heb ik zelf een kist getimmerd.” Lees hier alles over zijn gave bouwsel.

“Ik vaar veel in m’n vrije tijd en dan is wat muziek wel lekker. Ik heb al vaker bierkratjes verbouwd met een radioaccu en 2 speakers, maar wou een keer wat meer geluid dan een ‘standaard’ kratradio. Dus heb ik toen aansluitingen gemaakt op het bierkrat voor extra speakers. Maar dat was toch elke keer een flink gesleep met het hele spul en het aansluiten ervan.

kratradio0914

Ik had ook een speedboot met een best aardige muziekinstallatie erin. Toen ik deze verkocht, heb ik die installatie gehouden. Uiteindelijk dacht ik: wat met een klein setje kan, kan ook vast met een grote set. Dus ik heb van die set een kist getimmerd met daarin 4 speakers, een (actieve) subwoofer, versterker, accu en condensator. Daar kwam ook een best aardig geluid uit, maar er was één probleem: omdat de versterkers aardig stroom nodig hadden was de accu in no-time leeg. En omdat de set de accu zo leeg trok, overleed deze hieraan. Geen succes en dus de hele boel maar weer gesloopt.

De oplossing

Het jaar erop bedacht ik een oplossing: de boel onder stroom laten staan met behulp van een acculader. Dus kocht ik een klein aggregaatje en een acculader om daar maar weer opnieuw mee te beginnen. In plaats van de actieve subwoofer kocht ik 2 passieve JBL-subwoofers en een bijpassende versterker.

Het bouwen

Om te beginnen heb ik de JBL-kisten leeggehaald, naast elkaar gezet, en er een plaat hout vooraan tegenaan geschroefd. Daar heb ik de originele gaten van de kisten overgenomen, waar de subwoofer met poort weer in paste. Boven de kisten heb ik de speakers geplaatst in diezelfde plaat hout. Tussen de middelste 2 speakers staat de accu. Achterop de kisten heb ik de 2 versterkers en condensator geschroefd. Dat geeft je dan een idee welke maat de uiteindelijke kist moet worden, waardoor je de verschillende kanten op maat kan zagen en erop kan schroeven.

ChristiaanKratradio2

In de bovenste plaat was eigenlijk alleen nog maar plaats voor de radio, want op andere posities zou die tegen de magneet van de speaker komen. En om te voorkomen dat de accu leeg gespeeld wordt zonder dat er stroom op de accu staat, ben ik op zoek gegaan naar een driepuntstekker. Uiteindelijk een stekker en stekkercontact uit een oude printer gesloopt. Het stekkercontact heb ik achter in de kist gemaakt. Op de linkerpin heb ik de plus van de radio aangesloten; op de rechter de plus van de accu; op de middelste de min van de accu. Op de stekker zelf heb op ik de rechter- en linkerpin de plus vanaf de acculader geplaatst, en op de middelste de min van de acculader. Zo kan de radio dus alleen aangezet worden als je de stekker van de acculader in de kist stopt. Uiteindelijk wordt de acculader constant onder stroom gehouden via het aggregaatje. En de set speelt zonder enkele problemen en doet het ongestoord zolang het aggregaatje draait! Het kistje weegt 70 kilo en zorgt voor genoeg vermogen om de boel eromheen lekker te laten trillen.

Tja, je maakt ’t zo gek als je zelf wil hè?”

ChristiaanKratradio3

Benodigdheden

  • 2x JBL 275 RMS 12″ woofers incl. normale MDF-kisten
  • 2x Boss 6×9″ speakers
  • 2x Boss 16,5 cm speakers
  • 71 Ah accu
  • 1F condensator
  • Kenwood autoradio
  • Shark 2800 watt versterker voor de vier speakers
  • Climax Bullet 2000 versterker voor de subwoofers

Vind je dit een gaaf project? Laat het Christiaan weten; klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *