Schaken met Nixie-schaakset

Schaken mag dan door sommige mensen gezien worden als een saai spelletje, er zijn ongetwijfeld genoeg mancavers die het spelen. En als we dan toch een beetje van dat stoffige imago af willen, waarom dan niet onze skills inzetten om het schaakspel net even iets gaver te maken? Met lichtgevende pionnen bijvoorbeeld.

Update 30-4-2015: Nog meer schaakplezier toegevoegd, dankzij een schakende Arduino-arm!

Natuurlijk zijn er veel manieren om je schaakbord een toffe mancavelook te geven. Dat kan al relatief simpel door bijvoorbeeld schaakstukken van moeren, bouten en buizen te maken.

LED-schaakspel

Zin om eens te schaken in het donker? Of wil je gewoon een spel hebben dat er mooi uit ziet? Maak dan een LED-schaakspel. Door uitgeholde schaakstukken te vullen met LEDs en een van koper gemaakt bord als voeding te laten dienen, speel je straks je met eigen glow in the dark-pionnen. Het kost even wat tijd, vooral voor het maken en bedraden van het bord, maar dan heb je ook wat.

Chessbot

Bij het woord chessbot denk je misschien al snel aan een of andere schaakcomputer, maar dat is hier zeker niet het geval. Deze chessbot maak je namelijk niet met programmeercodes, maar met een 3d-printer. Dat is in ieder geval wat ene Joseph Larson deed met Chessbot Hero en Chessbot Monster. Saai en gewoontjes? Vergeet het maar! Want de op het oog zo normale speelstukken kunnen in elkaar worden geklikt om zo een tien centimeter hoge ‘Chessbot Hero’ en zijn tegenstander te vormen. Pionnen worden handen, de koning en koningin vormen samen de romp, en zo is dit spel dé variant voor de schaker die van robots houdt!

chess-bot

Nixie Chess

Maar onze favoriet is toch wel dit spel dat is gemaakt met oude nixiebuizen als basis. De Nixie Chess set laat net als het eerder genoemde LED-spel je schaakstukken licht geven, maar doet dit volgens ons toch net even met iets meer (retro)klasse. En nog beter: je zit niet te klooien met allemaal draadjes en pinnetjes, want de Nixie Chess geeft stroom aan de buizen met een soort inductiesysteem, dat vergelijkbaar is met de manier waarop draadloze telefoonopladers werken.

Je ziet het: er is genoeg te tweaken met schaakborden en –stukken. Heb jij ook een bordspel gepimpt? Aarzel dan niet en blog erover op Mancave!

Update april 2015: Jij vs Arduino

Oké, toch nog een schaakrobot. Er zijn namelijk momenten dat je alleen bent en toch je schaakbord wilt gebruiken. Nou zou je een willekeurig bejaardentehuis binnen kunnen lopen aangezien die mensen toch niets hebben te doen, maar leuker is om zelf iets in elkaar te knutselen. Oriol deed dit ook. Een grijparm die wordt aangestuurd door Arduino is zijn tegenstander. Zo heb je dus geen menselijke tegenstander meer nodig. Bijkomend voordeel is dat je deze robot zelf instelt. Je hebt dus zelf de controle over de moeilijkheidsgraad, zo verlies je tenminste nooit meer een potje schaak. In dit filmpje zie je de robot in werking. Het is aan te raden versneld af te spelen want snel is de robot niet.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .