CARduino: de app die je RC-auto automatiseert

Radiografisch bestuurbare autobezitters die liever lui zijn dan moe, opgelet! Met een Android-systeem, de CARduino-app en een paar extra onderdelen kun je jouw RC-auto zelf laten rijden. Handig, want dan heb jij weer twee handen vrij voor een broodje en een biertje.

Radiografische dingen zijn vet. Maar er gaat niets boven automatische dingen. Daarbij hoef je namelijk niets zelf te doen, en zo zien we het graag. Het leven buiten onze mancaves bestaat immers al uit genoeg uitdagingen zoals het versieren van vrouwen, het betalen van belastingen en het kiezen van de juiste diepvriespizza. Daarom willen we dat er binnen onze mancave graag zoveel mogelijk op de automatische piloot gaat.

Buitenlucht

Soms, echt heel af en toe, is het wel verstandig om een luchtje te scheppen. Maar de hond uitlaten betekent dat je je moet bukken om poep te rapen en hardlopen… ach, wie houden we voor de gek, daar ga je zelfs van zweten en dat willen we al helemaal niet! Om toch in de buitenlucht onze mannelijkheid te botvieren zijn er RC-auto’s gemaakt. Je weer even kind voelen en met radiografische auto’s racen, dat is toch heerlijk?

Vierwielertje

Maar hoe bouw je je RC-auto om zodat je niet eens meer hoeft na te denken over het verschil tussen gasgeven en remmen? Ten eerste heb je een vierwielertje met Android-systeem nodig. De gerelateerde software kan je hier downloaden.

Boodschappenlijstje

Verzamel daarnaast een Arduino Mega, een bluetoothmodule (de HC-5 bijvoorbeeld ), een elektronische snelheidsregelaar, een servomotor, drie ultrasonische afstandsensoren, drie Sharp-infraroodsensoren, een snelheids-encoder, een 9DOF IMU, een Gyroscope, twee infraroodsensormodules, een 74HC32 Quad 2 input OR gate IC, een RC-ontvanger, LEDs, ATtiny85, weerstandjes en transistoren.

[1.] [2.]

Dat is nogal een waslijst. En goedkoop is het zeker niet. Bovendien moet je nogal wat moeite doen om straks geen moeite meer aan je RC-auto te hebben. Bekijk onderstaand schema maar eens. Daar kom je natuurlijk niet zomaar uit. Een gedetailleerde beschrijving van alle aansluitingen vind je gelukkig hier. Maar dan ben je er alsnog de nodige uurtjes zoet mee!

naamloos

CARduino

De auto, die uit zichzelf kan rijden, en die dankzij alle techniek obstakels kan detecteren en ontwijken wordt aangestuurd door de Android-app CARduino. Die communiceert via Bluetooth. De app spreekt een binnenboordse microcontroller aan die de motors activeert en data ontleedt van de sensoren. Ben je erin geslaagd om alles naar behoren te laten werken. Dan is dit het eindresultaat:

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *