Walkie Talkie

Wat hebben The Jetsons, Knight Rider, Inspector Gadget en Power Rangers met elkaar gemeen? Ze maken gebruik van horloges met ingebouwde walkie talkies. Jij kunt binnenkort ook tot dit illustere gezelschap behoren met deze DIY-polsband walkie talkie.

Walkie talkies zijn er in vele soorten en maten. Maar de tijd van heuptassen of communicatiemiddelen met de omvang van een koelkast is voorbij: weg met dat grove spul. We hebben onze telefoons en piepers het liefst zo handzaam mogelijk en ook nog binnen handbereik om altijd en overal een vinger aan de pols te kunnen houden.

Sperziebonen en quinoa

De Wristband Walkie Talkie, naar ontwerp van Orlando Hoilett, is onmisbaar voor elke zelf respecterende Mancaver. Stel je voor dat je eens naar de supermarkt moet. Chips en bier heb je zo gevonden. Maar waar zijn die verdomde sperziebonen? En ‘kie-no-wa’? Nooit van gehoord! Geen nood aan de man: even je Wristband Walkie Talkie naar je mond brengen en vraag het aan je vriendin, huisgenoot of desnoods je moeder.

‘Call to arms’

Ook handig als je in de kroeg net even dat te leuke meisje aanschiet van wie je het jaloerse vriendje – een ander type alfamannetje dan jij – schuimbekkend en roodaanlopend of je af ziet stormen. Even ‘a call to arms’ en je vrienden komen je te hulp, mits deze a(rm)larmbel je benevelde maten bereikt. En we horen het je al denken: hadden we deze vroeger maar gehad tijdens ‘oorlogje spelen’ in de bossen!

Wristband Walkie Talkie

Benodigdheden

Allûh spullûh verzamelûh, zou Def Rhymz gezegd hebben als hij nog een rapcarrière had gehad.

[1.]

Microfooncircuit

Hoilett maakte gebruik van onderstaande schema’s voor het microfooncircuit die niet door hemzelf zijn gemaakt. Hij paste het uitgetekende circuit ook iets aan en verwijderde de 0.1 uF-condensator bij de collector van de transistor.

[2.] [3.]

Door de elektretmicrofoon op deze wijze aan te sluiten produceert die een AC (wisselstroom) aan de basis van de transistor afhankelijk van de geluidsgolf die binnenkomt. De basisstroom van de transistor wordt versterkt en daarmee wordt de microcontroller gevoed.

Handig om te hebben: alle eigenschappen van de NPN-transistoren op een rij.

Verzenden en ontvangen

Met een enkele druk op de knop moeten we de persoon met de andere walkie talkie kunnen bereiken. Met een drukschakelaar, een 10 k-weerstand, een 100 nF-condensator en onderstaand schema kan je aan de slag. Met het toevoegen van een extra condensator voorkom je kwakkelende signalen en storingen.

[5.]

Hoillet heeft een interrupt aan pin 3 gekoppeld die reageert wanneer de drukschakelaar wordt geactiveerd. Gebruik vervolgens de coder ‘attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(talkButton), talk, CHANGE)’ om te corresponderen met het voltage van pin 3. Als het voltage hoog is (of 5V) schakelt de nRF24L01 over op ‘transmit mode’, oftewel verzendmode. Is het voltage laag (0V) dan zit je in de ontvangstmode.

nRFL2401

Om draadloos contact te kunnen heb je een zend- en ontvangstapparaat nodig. Mogen we je voorstellen: de nRFL2401 zendontvanger van Nordic Semicondutor. De credits zijn voor Terry King (niet te verwarren met Slayer-gitarist Kerry King). De ins en outs van het installeren van de vind je in deze ‘How To’.

Op onderstaand plaatje zie je hoe de nRF24L01 op de Arduino aangesloten moet worden. De Arduino-code bestaat uit RF24 en RF24 Audio-bibliotheken. Deze moet je naar je Arduino’s uploaden. Hoe je dat doet? Met deze tutorial!

Nota bene

Hoillet heeft ook nog 100 nF-condensatoren aan de Vcc en GND gesoldeerd voor extra stabiliteit. Houd overigens rekening met het feit dat de nRF24L01 een 3.3V-apparaatje is in plaats van 5V. De overige pinnen kunnen 5V aan, maar de Vcc niet.

Overige codes downloaden of een van de stappen (in het Engels) nalezen? Check de uitvoerige walkthrough op Instructables.com. Over en uit.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *