Bouw zelf je Mini Power Macintosh

Weet je nog? Je eerste computer? Zeker Apple-fanaten zullen er met nostalgische gevoelens aan terugdenken. Eerder schreven we al over een geweldig schaalmodel van de Mac Classic. Voor de liefhebbers is er nu dan ook een Mini PowerMac. In dit artikel lees je hoe je deze Apple-klassieker in een schaal van 1 op 3 nabouwt.

Het model in kwestie is een replica van de Power Macintosh 5200 LC. De 5200 LC was uitsluitend bedoeld voor de onderwijsmarkt en bevatte een harde schrijf van 500 MB. Deze all-in-one (monitor en computer in één behuizing) kwam in april 1995 op de markt als opvolger van de LC 500-serie.

Aaron Cunningham bouwde een werkend exemplaar. Het model bevat een compacte ODROID-W (compatibel met Raspberry Pi) als hardware en draait op Debian Linux. De software start auomatisch Basilisk II op, een open source Mac-emulator die besturingssysteem OS 7.5.3 op je scherm tovert. Op zijn Hackaday-pagina vertelt Aaron dat hij de inspiratie voor dit project opdeed toen hij op internet een FM-radio in de vorm van een pc zag. Iemand had hier een Rasberry Pi in geperst en het geheel werkend gekregen. Verdere inspiratie kreeg Aaron – net als wij – toen hij de Mini Mac Classic van John Leake tegenkwam.

Aaron stelde zichzelf voor zijn eigen project de volgende doelen:

– Zijn project moest kleiner zijn dan de twee al bestaande projecten
– Het moest in een bestaande behuizing passen
– Zo weinig mogelijk gaten en externe poorten en kabels
– Als bonus: het interieur van het project zo netjes en georganiseerd mogelijk maken

Hij gebruikte deze onderdelen voor de Mini Power Macintosh:

Zo maak je de Mini Power Macintosh

Als eerste haal je de behuizing uit elkaar. In het geval van Aaron ging het om de miniatuur-Mac die als speelgoed door American Girl werd uitgebracht.

MiniMacintosh

Het onderste deel (waar de batterijen oorspronkelijk in zaten en de aansluiting voor de muis), kan nu mooi dienen om tulpstekkers en de stroomdraad naar binnen te leiden. In het bovenste deel van de behuizing komen JST-connectoren aan de aan/uit-schakelaar en een alternatief voor de luidspreker. Alle overige onderdelen passen mooi in het interne frame van plexiglas.

interne frame

De framedelen kun je eenvoudig met tape aan elkaar maken. De ODROID-W en de usb-hub maak je met schroeven aan de zijkanten vast. De stroomomvormer maak je vast aan de ‘vloer’ van het frame. Het frame past perfect in de huizing van de Mini Power Macintosh.

mini mac met frame

Ook het schermpje past er als het goed is op. Je kunt de schroefhouders een klein beetje afschaven voor een ‘perfect fit’. Aan de achterzijde van het scherm is precies plek voor de besturingskaart, die je niet vast hoeft te maken.

Software installeren

Als je een Raspberry Pi hebt, kun je die gebruiken om de software voor de compacte ODROID-W te configureren. Deze twee microcontrollers zijn qua software volledig uitwisselbaar. Plug gewoon de SD-kaart in de ODROID-W en je Mini PowerMac is ‘ready to go’.

Via de website van Raspberry Pi kun je NOOBS downloaden. Vervolgens kun je Raspbian installeren en daarna moet je nog wat tweaks doen om uiteindelijk de Macintosh-emulator te laten draaien. De precieze info daarvoor vind je op de instructiepagina van Hackaday.

Laat je even weten of die van jou goed gelukt is?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Unable to communicate with Instagram.