DIY CNC- zelfbouw freesmachine

Wil je voor het eerst aan de slag met een CNC-frees? Dan moet je eerst even oefenen. Maar om dan meteen zo’n duur, professioneel exemplaar te kopen… Sjuul maakte een DIY CNC-freesmachine en noemde hem Padawan. Hoe dan, vraag je? Dat lees en zie je in zijn Blog ’t Zelf-post!

Na lang twijfelen, heb ik dan toch de stap genomen om zelf een CNC-freesmachine te gaan bouwen. Omdat ik eerst alle fouten wil maken voordat ik in het echt begin, en het liefs zo weinig mogelijk leergeld wil betalen, heb ik besloten om een oefen-CNC-machine te bouwen. De bouwvoorwaarden, die ik mezelf had gesteld, waren simpel: goedkoop, 10 x 10 cm werkbereik en de machine zelf moet op de keukentafel passen. Ik had gelukkig al een beetje ervaring met CAD-tekenen en na een paar dagen prutsen met SketchUp ben ik toch tot een mooi 3D ontwerp gekomen.

ontwerp diy-cnc-freesmachine      ontwerp diy-cnc-freesmachine 2

MDF-kistjes

Na twee dagen had ik de basis voor de Padawan dan eindelijk klaar. Ik heb wel vaker “kistjes” van MDF gemaakt, maar nog nooit eentje waar ik 2 dagen mee bezig was. De toleranties bij dit kistje zijn dan ook veel nauwkeuriger. Het begin was er en ik moet zeggen, ik was er zelfs trots op. Ik heb hem maar meteen een flinke lik Glitsa gegeven, daar had ik toch nog een blik van staan. Eerst wilde ik hem verlijmen, maar uiteindelijk heb ik toch besloten om hem te schroeven. Dit is ook makkelijker bij het vervolg van de bouw. De tegenoverliggende gaten kan ik nu boren door de twee panelen op elkaar te leggen.

MDF-kistjes voor diy-cnc-freesmachine      diy cnc freesmachine misc

Na het monteren van alle steppers, assen en spindels begint het al heel wat te lijken. De assen zijn 8 mm RVS-stangen, de glijlagers zijn gemaakt van kunststof en de spindels zijn RVS-draadstangen.

Elektronica en bediening

Toen de Padawan mechanisch klaar was, werd het tijd om aan de elektronica en de bediening te denken.

diy cnc freesmachine bediening en knoppen

In dezelfde stijl heb ik een controlebox gemaakt, waar de Padawan op kan rusten en waar alle elektronica mooi in opgeborgen kan worden. Wat begon als een vlugge oefening begint nu toch echt uit de hand te lopen. Maar ik heb het prima naar mijn zin en ik krijg het idee dat ik het bouwen van mijn machientje leuker vind dan het eindproduct.

controlbox voor diy cnc freesmachine      controlbox achter

Na een paar weken rommelen en hier en daar wat tegenslagen, die volledig te wijten waren aan mijn eigen onwetendheid, dan toch eindelijk succes. Het feit dat hij klaar is heeft ook iets droevigs. Hoewel ik het geweldig vind dat ik nu kleine printplaatjes en werkstukjes kan CNC-frezen, mis ik het bouwen, engineeren en testen. Wat me ook is opgevallen: als je iets zo goedkoop mogelijk wilt maken moet je overal tien keer zo lang over nadenken.

padawan cnc freesmachine klaar

Nu de Padawan klaar is en al vrolijk zonder toezicht tal van freeswerkjes op zich neemt, wordt het tijd om eens te gaan nadenken over een nieuw project…Sjuul CNC

Vind je dit een tof project? Klik dan op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je. De blog-het-zelver met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *