Modelbouw Raket

Raketlanceringen hebben iets legendarisch. Word ook een held en volg het stappenplan: bouw en lanceer je eigen raket. A small stappenplan for man…

Eerder berichtten we over een lanceerpoging van Copenhagen Suborbitals. Deze non-profitorganisatie uit Denemarken probeert met een zelfgebouwde raket een mens de ruimte in te schieten. Tot zo ver geen geluk: vanwege technische problemen bij de laatste poging, vorige maand, is de lancering uitgesteld tot halverwege 2011. Tot zover het nieuws, nu ga jij je eigen raket bouwen.

Niet meteen een groot model, want dan komt onze minister van Defensie bij je langs. Een kleine is ook al gauw spectaculair. Check ter inspiratie deze plaatjes van een gesjeesde amateur. (Waar heeft die kerel die kinderen eigenlijk vandaan? Speciaal voor de foto ingehuurd? Van straat geplukt? Of heeft ie een echte vrouw èn tijd + geld voor z’n dure hobby? We zullen het wel nooit weten.)

Wat er mis ging

Een goede voorbereiding alleen is niks waard. Je moet ook grondig onderzoeken hoe een lancering in de soep kan lopen. Heeft niks met uitlachen te maken, is gewoon heel verstandig. Van deze jongens en hun antitankraket leren we bijvoorbeeld dat je camerastandpunt belangrijk is. Anders kun je nog niet terugkijken wat er precies mis ging. Van de NASA jongens leren we dat wat naar boven gaat, ook weer naar beneden komt. Soms al heel snel. Dat waren de pro’s, maar vlak de amateurs niet uit. Er zijn genoeg salto’s, head first crashes en exploderende raketten voor eeuwig vastgelegd. Eén woord dat je bij een lancering altijd paraat moet hebben is: incoming! En dan de goeie kant op rennen.

Zo’n vaart zal het met een kleine raket niet lopen. ‘Klein’ betekent een startmassa tot 1500 gram, geen explosieve lading en geen metalen hoofdonderdelen. Al geldt ook hier:

–       kies een groot, onbebouwd gebied voor de lancering
–       hou afstand
–       richt je raket op een grote lege vlakte

Het moment dat de raket opstijgt is natuurlijk het hoogtepunt. Maar het bouwen is ook erg leuk. Volg onderstaand recept (van onlineklas.nl), film het resultaat en stuur het ons. Of ben jij meteen klaar voor het grotere werk? Stel dan op deze modelbouwsite je ideale raket samen!

Bouw een kick ass raket

Ingrediënten:

  •   een plastic flesje
  •   een kurk
  •   een naald van een ballenpomp (te koop bij een sportzaak of speelgoedwinkel)
  •   een verloopstukje voor een fietspomp (te koop bij de fietsenmaker)
  •   een (hand)boortje, priem, lange naald of iets dergelijks
  •   een broodmes of zaagje
  •   een fietspomp
  •   bakstenen of een zandbak

Snij met het broodmes een stukje van de kurk af, zodat de naald langer is dan de kurk. Boor een klein gaatje door de kurk – in de lengterichting – voor de naald. Maak het gat niet te groot, want de naald moet er straks goed vast in zitten. Steek de naald in de kurk en zorg die ie niet verstopt raakt (anders het kurk even hard uit de naald blazen). Draai het verloopstukje op de naald.

3, 2, 1…we have lift off!

Vul nu het flesje voor ongeveer éénderde met water. Duw de kurk stevig in de fles en bevestig de fietspomp aan het verloopstukje. Draai je raket op z’n kop en zet em vast met bakstenen of zand (in een zandbak). Pomp nu met de fietspomp lucht in de raket. Zodra de druk groot genoeg is, is je eerste lancering een feit!

Opvoeren

Als je de slag te pakken hebt, wil je de raketfles natuurlijk zo hoog mogelijk de lucht in zien te schieten. Maar de fles schiet vanzelf omhoog als je maar lang genoeg pompt. De truc is, om het losschieten van de kurk uit te stellen en op die manier zo veel mogelijk druk in de fles op te bouwen. Onderstaande amateur-raketbouwers hebben hier een speciale lanceerinrichting voor gebouwd. Blast off!

Of, zoals in dit té gekke spacy nummer: 5…4…3…1… offblast!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .