stadionconcert in miniatuur mini-stadion

Normaal gesproken hou ik vooral van het groter maken van voorwerpen. Maar soms is het ook tof om dingen juist kleiner te maken. Bijvoorbeeld een stadionconcert in jouw huis, inclusief een stadion! Een typische uitdaging voor de rockende modelbouwer.

 

 

Wat heb je allemaal nodig voor je stadionconcert in miniatuur? Een stadion, om te beginnen. Verder heb je natuurlijk een band, publiek, geluid, lichtshow, podium en rookeffecten nodig (daarover allemaal meer de komende tijd). En het moet allemaal passen op een m2. In Miniatur Wunderland in Hamburg weten ze al hoe je een concert in miniatuur nabouwt:

Bouw je eigen ontwerp

We beginnen met het belangrijkste: het stadion. Je hebt twee opties: je maakt een replica van je favoriete voetbalstadion, of je bouwt je eigen ontwerp. De eerste optie is natuurlijk het makkelijkst. Maar vergeet niet: De Langeleegte in Veendam is geen Kuip. Er moet wel een spectaculair concert in plaats kunnen vinden.

Stappen

Je eigen ontwerp bouwen is natuurlijk veel leuker. We behandelen in deze post in het kort de belangrijkste stappen die je moet doorlopen om je eigen miniatuurstadion te kunnen bouwen. Je start met research. Onderzoek hoe een stadion in elkaar zit. Welke onderdelen zijn er? Hoe zien die eruit? Wat is de functie? Dit werk je allemaal uit in een lay-out, de blauwdruk van je stadion.

stadionconcert

Zo gedetailleerd mogelijk

De schets splits je in verschillende basisonderdelen van het stadion. De diverse vakken met stoeltjes, het veld, de ombouw, het dak eventueel, catering, de ingangen, et cetera. Elk basisonderdeel teken je in detail uit: doe dit zo gedetailleerd mogelijk. Een bezoek aan een echt stadion kan daarbij helpen. Maak foto’s en schetsen en noteer zoveel mogelijk details.

tekening mini-stadion

Materiaalkeuze

De uiteindelijke materiaalkeuze is aan jou. Daarin kun je creatief zijn. Net als bij een echt stadion ligt dit wel een beetje aan het onderdeel dat je bouwt. De ombouw moet bijvoorbeeld stevig zijn, net als draagbalken. Het dak moet vooral licht zijn. En natuurlijk verwijderbaar, anders kun je zelf niet van het concert genieten. Voor gras vind je bijvoorbeeld prima alternatieven op internet. En als je wat meer ruimte hebt kun je het stadion ook van Lego bouwen, zoals deze gast heeft gedaan.

Hulp op internet

Daarna is het een kwestie van bouwen, puzzelen, passen en meten. Zorg wel dat je al je onderdelen verft en goed laat drogen (of airbrusht) voordat je het stadion in elkaar zet. Verf- en airbrushsets vind je bij onze vrienden van Conrad, net als lijm, bouwmaterialen en zelfs achtergronden. Op modelbouwsites zoals deze vind je allerlei links en tips die je verder kunnen helpen.

Hou Mancave in de gaten voor de volgende stappen in deze serie. Als je ermee aan de slag gaat, leg je vorderingen dan vast op foto’s en video’s en blog ze hier. Rock on!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *