vleermuisdetector 1

Heb je enig idee hoeveel vleermuizen er rond je huis vliegen? Met dit project van spambake bouw je uit vier onderdelen een vleermuisdetector en kun je het meten. Het doel van spambake was tweeledig: meer waardering kweken voor vleermuizen én een vleermuisdetector bouwen die iedereen kan namaken. Opzet geslaagd! Zijn detector is even simpel als cheap en doeltreffend. En wij zijn gefascineerd geraakt door die freaky beestjes.

Deze vleermuisdetector bouw je met vier onderdelen + wat materialen om alles met elkaar te verbinden. Wat je nodig hebt: een accu, microfoon, versterker en LED’s. De basis van het idee ligt in het volgende: vleermuizen hebben slechte ogen en vliegen ’s nachts rond (als ze niet in winterslaap zijn), maar knallen toch niet voortdurend overal tegenaan. Dat komt doordat ze niet kijken hoe hun omgeving eruit ziet, maar luisteren. De meeste vleermuissoorten sturen constant ultrasonische pings uit en navigeren op basis van de echo’s. Die geluidjes kunnen wij met deze detector prima opvangen. Een eenvoudige manier om vleermuizen te tellen zonder dat je hun ritme verstoort.

vleermuisdetector 2

Grab een mic die voldoet

De microfoon is het lastigste onderdeel van dit project, want je wilt er één met een flat response tot ongeveer 200khz. De kosten voor zo’n microfoon vallen buiten de scope van dit project, dus daar heeft spambake iets op verzonnen. Al moet wel gezegd dat deze detector een bouwsteen is voor meer vergevorderde vleermuis detectieprojecten. Je kunt er dus nog flink op doorontwikkelen!

Terug naar de mic: de voordelige electret en MEMS microfoons zijn een bruikbaar alternatief, maar natuurlijk wel met de nodige beperkingen. Spambake zelf gebruikt de Knowles SPU0410HR5H MEMS microfoon, met een wat schokkerige respons en hij stopt met meten boven 80kHz. Maar toch: hij is goedkoop, duurzaam en een prima oplossing voor dit project.

Zo maak je ‘em

Spambake geeft geen stap-voor-stap howto, waarschijnlijk omdat hij ervan uitgaat dat je die niet nodig hebt. Hij beschrijft wel hoe de verschillende onderdelen samenwerken, dus daar moeten we het maar mee doen: de microfoon vangt ultrasonische geluiden op en stuurt die naar de versterker. De versterker laat de lage frequenties voor wat ze zijn, maar versterkt de hogere frequenties. En de LED’s visualiseren de output van de versterker.

Dat is de basis, waarop je vervolgens rustig kunt doorontwikkelen. Data doorsturen naar je computer, automatische opnames maken en spectrogrammen maken: het kan allemaal. Een aantal mooie vleermuisdetectieprojecten ter inspiratie:

Mancavers zijn helden!

Ja jongens, Batman wist wel wat ie deed toen hij dit beestje als voorbeeld koos. De vleermuis kan zijn pootjes op slot doen, om moeiteloos urenlang op de kop te hangen. Handig als je liever niet wordt opgegeten door een roofdier, want je hangt lekker hoog. En zo kunnen ze heel snel wegvliegen in geval van gevaar, want ze laten zich gewoon vallen en zijn meteen airborn. Bovendien kost het ze echt nauwelijks energie, waardoor ze maandenlang kunnen winterslapen zonder te eten. Droom jij soms nog over het superheldendom (net als wij)? Dan is het bestuderen van de vleermuis een prima plek om te beginnen. Succes!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *