rattlegen zaklamp

Ken je de RattleGen nog, de kinetische generator voor op de fiets? Blog ’t zelver Bertoaus heeft zijn concept opnieuw toegepast, deze keer als een soort remake van de klassieke knijpkat. Check hier zijn verslag van de RattleGen LED Flashlight.

De dynamozaklamp (knijpkat) bestaat al 100 jaar. Onlangs heb ik de kern van deze zaklamp, de generator, opnieuw ontworpen. Mijn vinding maakt dat deze slechts 1 bewegend onderdeel nodig heeft en wekt daardoor in bijna ‘solid-state’ toestand elektriciteit op.

Veel batterijloze zaklampen zijn gebaseerd op een (versnellings)tandwielenconstructie en een roterende motor/generator. Daar ligt ook het grootste gebrek. Ze slijten snel en gaan vlug stuk door de grote hoeveelheid mechanische onderdelen. De schudzaklampen hebben een eenvoudige energie-opwekking, doch zijn meestal van slechte kwaliteit en het schudden is te omslachtig. Ze zijn geen echt alternatief geworden voor de dynamozaklamp.

Afgelopen maanden heb ik een ‘enhanced’ versie ontwikkeld van de RattleGen, dat in de kern bestaat uit een kinetische generator, een gelijkrichter, een condensator en 1 of meerdere LED’s. De methode van stroomopwekking via een relais en een magneet, als flux inductor, is vrij uniek. Kinetische energieopwekking kan ook eenvoudig en kleinschalig. De bouwwijze spreekt voor zich en een schema voeg ik hierbij.”

bouw schema

Vind je dit een gaaf project? Laat het Berto weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Heb jij ook een tof DIY project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *