Bevroren leidingen passe dankzij Arduino-alarm

‘Winter is coming.’ Die term is tegenwoordig megapopulair dankzij de Game Of Thrones-franchise. Wij verwachten echter geen ‘White Walkers’ of ander fantasiegespuis die ons leven zuur komen maken deze winter, maar zodra de temperaturen flink gaan dalen, moeten we ons wel beschermen tegen bevroren leidingen. Deze simpele Arduino-setup helpt je daarbij.

Water is de bron van leven. Beetje lullig en tamelijk onpraktisch als dat in je leidingen bevriest. Stel je voor: geen koffie, een ongewassen vriendin (met je eigen stank kan je nog wel een paar dagen leven) en geen kookwater (dus dagelijks te veel geld uitgeven aan je favoriete afhaal-Thai). Bevroren leidingen willen we dus het liefst voorkomen. En dat kan met een Arduino-alarm dat door Jason Poel Smith van Make Magazine is bedacht en je waarschuwt wanneer leidingen te koud dreigen te worden. Superchill! Eh, handig!

Een fris gedouchte vriendin!

Lichtje of zoemer

Het alarm werkt als volgt: je plaatst een temperatuurgevoelig weerstandje of thermistor bij de buizen. Door van te voren een waarde te bepalen geeft die sensor aan wanneer de leidingen het vriespunt dreigen te bereiken. Dat signaal wordt vervolgens doorgegeven naar een Arduino Uno, waaraan je een lichtje, een zoemer of beide kunt koppelen die afgaat/afgaan zodra de leidingen te koud worden.

Voltageverdeler

De temperatuursensor maak je door de thermistor aan een vast weerstandje in serie te verbinden. Dat doe je door een van uiteindes van de vaste weerstand aan de GND-pin van de Arduino te koppelen en het andere uiteinde aan een analoge input-pin. Vervolgens maak je een van de uiteindes van de thermistor vast aan de 5V-pin en doe je de andere uiteinde van de thermistor in dezelfde analoge input-pin. Samen vormen ze een voltageverdeler. Zodra de temperatuur verandert, verandert het weerstandje van de thermistor mee.

Arduino-code

Met de AnalogRead-functie van de Arduino kun je de voltageveranderingen meten. Check Makezine.com voor de Arduino-code waarmee je de waarde kunt bepalen die je alarm triggert.

Calibrero

Maar voordat je de sensor kunt gebruiken, moet je hem calibreren. Even de Calibrero uithangen dus. Pak een glas ijswater, doe de thermistor in een plastic zak en stop die gezamenlijk in het ijswater (de thermistor mag niet in direct contact komen met het ijswater). Met de AnalogRead-functie kun je vervolgens het voltage meten van de connectie tussen de twee weerstanden. Die waarde moet ongeveer rond de 300 liggen. Dat is rond het vriespunt en dat is ook het moment waarop je gewaarschuwd wilt worden door je alarm.

[3.]

Piezopieper en perfboard

Voor het alarm gebruikt Smith een LED en een piezopieper (geen aardappelsoort) die parallel geschakeld zijn. Als je er verder geen extra werk aan wilt hebben, ga dan niet over de limiet van 40ma heen, anders moet je er een vermogentransistor aan koppelen. Schroef het alarm op een stukje breadboard en soldeer dat op een stukje perfboard.

[4.]

De negatieve uitgang van het alarm sluit je aan op de GND-pin van de Arduino en de positieve uitgang van het alarm op digitale pin 9 (van je Arduino).

[5.]

Plaats vervolgens je alarm in een behuizing , boor een gat in de muur waar je de thermistor zo dicht mogelijk tegen de buizen aan wilt hebben (gebruik eventueel een stukje tape en boor vooral niet door de buizen heen) en hang het alarm op. Zo is je wasbak weer winterproof.

[6.]

Stamppot boerenkool

Een nog gedetailleerdere uitleg? Check onderstaand filmpje of kijk op Makezine.com voor het volledige stappenplan, zodat je er ook deze winter warmpjes bij zit: mét koffie, een fris gedouchte vriendin en een bordje eigengemaakte stamppot-boerenkool!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *